Порекло презимена, села Поткубаш и Блаца (Хатељ, Столац)

25. октобар 2015.

коментара: 0

Порекло становништва села Поткубаш и Блаца (Хатељ), општина Столац. Према истраживању Петра Шобајића  ДАБАРСКО ПОЉЕ У ХЕРЦЕГОВИНИ. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Поткубаш је при пољу испод брда Кубаша, а Блаца поред колског пута од Дабра за Столац. Атари ових села се пружају до Преворца, до границе Дабра на тој страни. Од најстаријих трагова насеља су три камене гомиле. Поред колског пута код ханова је старо гробље са 7 плоча. На једној крст, на једној урезан мач. Близу је Бријег и на њему гробље са 6 стећака.

Онде живе:

Шутићи 1 к., прешао Шуто Илијин из оближње Мече 1840. г. у Блаца; они су од Абрамовића из Бјелица. Славе Петковдан.

Самарџићи су из Кривошија; дошао Никола 1879. г., славе Јовањдан.

Окуке 2 к. су од Вујовића из Врањске. Ђуро прешао са сином Марком на невесињско Удрежње, па на Хргуд, па у Предоље, а одатле Симо, Лазо, Никола и Лука пређу у Блаца 1878. г. Славе Никољдан.

Бјелице 2 к. су од Абрамовића из Предиша у Бјелицама. Дошао је Петар Шћепанов и настанио се у Кубагну 1834 г. Имао Мата, Војина, Илију, Мојаша и Лазара. Из Кубаша, где их има 7 кућа, прешли су у Блаца 1905. г. Славе Петковдан, прислужују Јовањдан.

Бјелице — Андрићи 8 к. су из Предиша, додигла браћа Бошко и Муса, синови Дајице Мићова Андрића око 1845. у Блаца. Бошко имао Сава, Милоша и Горчина, а Муса Лаза. Славе Петковдан.

Мрваљевићи 1к., дошао Новак Живков из Бјелица 1878 г. Слави Петковдан.

 

ИЗВОР: ПЕТАР ШОБАЈИЋ: ДАБАРСКО ПОЉЕ У ХЕРЦЕГОВИНИ – антропогеографска истраживања – САНУ, насеља и порекло становништва, књ. 34, Београд, 1954. Одабрао и приредио: сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.