Порекло презимена, село Сузина (Столац)

25. октобар 2015.

коментара: 0

Порекло становништва села Сузина, општина Столац. Према истраживању Петра Шобајића  ДАБАРСКО ПОЉЕ У ХЕРЦЕГОВИНИ. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Куће су при страни поља испод Главице и Кубаша, поређане у две збијене групе. На Заграду изнад Гребница је велика камена гомила, а једна на Главици. На брду Градини изнад села познају се трагови неког старог утврђења. Вероватно да је ту био град Дабарске жупе у Средњем веку. Испод брда Заграда а при пољу виде се кућишта где је некад било турско село које су раселили Бајо Пивљанин и Лимо барјактар. Ту је и старо турско гробље. На једој заравни испод села, на плавини потока, велико је гробље са 100 већих и мањих стећака. Неколика корака пред гробљем је велики камени крст. На једној плочи изрезан полумесец, на другој барјак и крст у врху плоче. То се место зове Гребнице. Од врела Валенџе до Крча у пољу су откопани чункови некаквог давног водовода.

Називи по селу су: Заград, Градина, Гребнице, Покрајнице, Шеништине, Јокића њиве, Ланишта, Затрка (речица), Ћумуријина Бара, Бјелопоље, Видушко Поље, Роковац, Перала (њиве), Ђуковина, Гњата, Кадијина Бара.

У селу живе:

Ђурице 10 к., прешао из Хатеља Томо и имао Луку, Ђура, Милинка и Шћепана. На уже се зову Томићи. Овамо су прешли око 1845.

Солди 8 к. су из Шеовине из Невесиња; дошао око 1845. Лазар и синови му Шћепан, Ђуро и Перо на земљу Ризванбеговића. Славе Михољдан.

Комари 4 к. су из Мокрог Дола у Опутн. Рудинама, дошли на земљу Ћумурија око 1865. г., дошао Шпиро и имао Крста, Јовицу, Јована и Сава. Славе Аранђеловдан, прислужују Михољдан.

Чами су муслимани 6 к. из Околишта код Билеће, одакле су прешли на Трусину, па у ово село. Дошао им деда Махмут око 1835. г. и имао 6 синова. Има их у невес. Сопиљима, у Билећи, Требињу и Коњицу. Неколико њихових кућа иселило се у Турску.

 

ИЗВОР: ПЕТАР ШОБАЈИЋ: ДАБАРСКО ПОЉЕ У ХЕРЦЕГОВИНИ – антропогеографска истраживања – САНУ, насеља и порекло становништва, књ. 34, Београд, 1954. Одабрао и приредио: сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.