Poreklo prezimena, selo Suzina (Stolac)

25. oktobar 2015.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Suzina, opština Stolac. Prema istraživanju Petra Šobajića  DABARSKO POLJE U HERCEGOVINI. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Kuće su pri strani polja ispod Glavice i Kubaša, poređane u dve zbijene grupe. Na Zagradu iznad Grebnica je velika kamena gomila, a jedna na Glavici. Na brdu Gradini iznad sela poznaju se tragovi nekog starog utvrđenja. Verovatno da je tu bio grad Dabarske župe u Srednjem veku. Ispod brda Zagrada a pri polju vide se kućišta gde je nekad bilo tursko selo koje su raselili Bajo Pivljanin i Limo barjaktar. Tu je i staro tursko groblje. Na jedoj zaravni ispod sela, na plavini potoka, veliko je groblje sa 100 većih i manjih stećaka. Nekolika koraka pred grobljem je veliki kameni krst. Na jednoj ploči izrezan polumesec, na drugoj barjak i krst u vrhu ploče. To se mesto zove Grebnice. Od vrela Valendže do Krča u polju su otkopani čunkovi nekakvog davnog vodovoda.

Nazivi po selu su: Zagrad, Gradina, Grebnice, Pokrajnice, Šeništine, Jokića njive, Laništa, Zatrka (rečica), Ćumurijina Bara, Bjelopolje, Viduško Polje, Rokovac, Perala (njive), Đukovina, Gnjata, Kadijina Bara.

U selu žive:

Đurice 10 k., prešao iz Hatelja Tomo i imao Luku, Đura, Milinka i Šćepana. Na uže se zovu Tomići. Ovamo su prešli oko 1845.

Soldi 8 k. su iz Šeovine iz Nevesinja; došao oko 1845. Lazar i sinovi mu Šćepan, Đuro i Pero na zemlju Rizvanbegovića. Slave Miholjdan.

Komari 4 k. su iz Mokrog Dola u Oputn. Rudinama, došli na zemlju Ćumurija oko 1865. g., došao Špiro i imao Krsta, Jovicu, Jovana i Sava. Slave Aranđelovdan, prislužuju Miholjdan.

Čami su muslimani 6 k. iz Okolišta kod Bileće, odakle su prešli na Trusinu, pa u ovo selo. Došao im deda Mahmut oko 1835. g. i imao 6 sinova. Ima ih u neves. Sopiljima, u Bileći, Trebinju i Konjicu. Nekoliko njihovih kuća iselilo se u Tursku.

 

IZVOR: PETAR ŠOBAJIĆ: DABARSKO POLJE U HERCEGOVINI – antropogeografska istraživanja – SANU, naselja i poreklo stanovništva, knj. 34, Beograd, 1954. Odabrao i priredio: saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.