Poreklo prezimena, sela Potkubaš i Blaca (Hatelj, Stolac)

25. oktobar 2015.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Potkubaš i Blaca (Hatelj), opština Stolac. Prema istraživanju Petra Šobajića  DABARSKO POLJE U HERCEGOVINI. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Potkubaš je pri polju ispod brda Kubaša, a Blaca pored kolskog puta od Dabra za Stolac. Atari ovih sela se pružaju do Prevorca, do granice Dabra na toj strani. Od najstarijih tragova naselja su tri kamene gomile. Pored kolskog puta kod hanova je staro groblje sa 7 ploča. Na jednoj krst, na jednoj urezan mač. Blizu je Brijeg i na njemu groblje sa 6 stećaka.

Onde žive:

Šutići 1 k., prešao Šuto Ilijin iz obližnje Meče 1840. g. u Blaca; oni su od Abramovića iz Bjelica. Slave Petkovdan.

Samardžići su iz Krivošija; došao Nikola 1879. g., slave Jovanjdan.

Okuke 2 k. su od Vujovića iz Vranjske. Đuro prešao sa sinom Markom na nevesinjsko Udrežnje, pa na Hrgud, pa u Predolje, a odatle Simo, Lazo, Nikola i Luka pređu u Blaca 1878. g. Slave Nikoljdan.

Bjelice 2 k. su od Abramovića iz Prediša u Bjelicama. Došao je Petar Šćepanov i nastanio se u Kubagnu 1834 g. Imao Mata, Vojina, Iliju, Mojaša i Lazara. Iz Kubaša, gde ih ima 7 kuća, prešli su u Blaca 1905. g. Slave Petkovdan, prislužuju Jovanjdan.

Bjelice — Andrići 8 k. su iz Prediša, dodigla braća Boško i Musa, sinovi Dajice Mićova Andrića oko 1845. u Blaca. Boško imao Sava, Miloša i Gorčina, a Musa Laza. Slave Petkovdan.

Mrvaljevići 1k., došao Novak Živkov iz Bjelica 1878 g. Slavi Petkovdan.

 

IZVOR: PETAR ŠOBAJIĆ: DABARSKO POLJE U HERCEGOVINI – antropogeografska istraživanja – SANU, naselja i poreklo stanovništva, knj. 34, Beograd, 1954. Odabrao i priredio: saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.