Порекло презимена Дринчић

16. фебруар 2012.

коментара: 3

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ДРИНЧИЋИ

(живе у Рудом Пољу и Шавнику)

Дринчићи у Рудом Пољу, потичу од Јововића из Тепаца. У Рудом Пољу живјело је братство Дринчићи, од којих се већина иселила једном приликом у Србију, у другој половини 18. вијека. Од исељених Дринчића био је чувени јунак Милић Дринчић, који је погинуо у борби с Турцима на Дубљу 1815. године (Вук Ст. Караџић: Избор из дела, Београд 1968).

У Рудом Пољу остану само два самохрана старца, који нијесу хтјели да се селе с осталима у Србију. Једном приликом кроз Рудо Поље наиђе, на путу у свој род, удовица Јововић из Тепаца са три синчића и заноћи у кући код самохранаца Дринчића. Пошто је била сиромашна и без заштите, пристане, на тражење једног од ове двојице, да се уда за њега. Тада се они договоре да, уколико не добију потомство из овог брака, ово троје дјеце наслиједе имање Дринчића у Рудом Пољу и да узму презиме Дринчић и њихову крсну славу Аранђеловдан. Тако и би. Пошто нису имали потомство, ова тројица Јововића узеше презиме Дринчић, а њихови се потомци и данас презивају Дринчић и живе у Рудом Пољу и у Шавнику. Од ових Дринчића има исељених у село Потприсоје у Пиви.

Миливоје Дринчић из Рудог Поља, активиста и члан Партије из предратног периода, у првим устаничким данима је био један од организатора устанка у свом крају. Ухваћен је од стране непријатеља и спроведен у колашински затвор, гдје је окован и осуђен на смрт. Стријељан је на Краљским Барама 1941. године.

Радован Дринчић са Рудог Поља погинуо је као припадник јединица НОП-а код Карловца 1945, а његов рођак Милован са Брезана код Андријевице 1943. године.

Сава Николин из Дубровска био је у јединицама НОВ-а од првих устаничких дана 1941. године, прво у Дурмиторском НОПО, а од формирања Четврте црногорске пролетерске бригаде у њеним редовима, РВИ. Носилац је Партизанске споменице 1941. И Милорад Мићунов из Рудог Поља је припадник НОП-а од 1941. године, прво у Дурмиторском НОПО, па у Четвртој црногорској бригади из које је прешао у КНОЈ, РВИ.

Славе Аранђеловдан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

  1. POZDRAV OD DRAGANE DRINCIC …..OTAC RODJEN U RUDOM POLJU……:)

  2. Старохерцеговац

    Апсолутно нетачно!
    Дринчићи, који су остали у Рудом Пољу, су од првог сина кнеза Којадина Дринчича, као и од дјеце његовог брата.
    Мање читајте Лубурића у сличне, а још мање се консултујте са Дужанима.

    • Мирослав Дринчић

      Поштовани
      Чуо сам да се сваке године организује скуп братства Дринчића.
      Ако је то истина,молим те да ми даш информације ,кога могу да контактира око тога.
      Поздрав и свако добро од Господа свима вама браћо

      Тел +381641643435