Порекло презимена, село Кикојевац (Кнић)

16. фебруар 2015.

коментара: 1

Порекло становништва села Кикојевац, општина Кнић – Шумадијски округ. Према књизи Михаила Драгића „Гружа“. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Kikojevac

Положај села – топографске прилике.

Село се налази на качерској површи, али не на самим теменима брда, већ низ благе стране, којима су потоци рашчланили ову површ. Куће су без реда растурене по странама тих потока, али и по теменима више-мање благих коса. Куће су спуштене до потока – Лисмараћски Поток, Кучпарски Поток – бивају често плављене после великих киша и топљења снегова.

Воде.

У селу је само једна извор у средини села и зову га Старо Село. Стога се више служе бунарском водом. Земља ближе Гружи је плоднија, али идући Рогојевцу све више из земље провирује камен и земља је слабе родности.

Тип села.

Село је разбијеног типа. Одстојање између појединих кућа износи по 100, 200 па и до 500 метара, док су сродничке куће ближе једна другој. Село са се не дели на махале или крајеве, већ само поједине групе кућа носе називе по породичним презимена. Са леве стране Лисмарћског Потока а испод брда Венца и Парлога су Миџићи, Гарићи, Трифуновићи, Драговићи и Пантовићи. Са десне стране Шутог Поља и Гаја су Кучпарићи и Пунићи.

Постанак села и порекло породица.

-Старинаца у селу нема. Изгледа да су све породице пореклом од Сјенице, осим оне осаћанске, и то су дошле за владе Карађорђеве; само су Васиљевићи и Милиојевићи доцније досељени. Неке од ових фамилија бежали у Срем – вероватно 1813. године – па су се касније враћале – Кучпарићи, Пунићи
Раније је ово село било у саставу села Рогојевац да би се доцније оделило. Још и данас имају заједничко гробље.
-Кучпарићи. Дошла су браћа Гаврило и Мато са својим оцем од Сјенице; пето су колено до сада. Најпре су се настанили у Рогојевцу, потом прешли на појату, која је била код извора. Славе Лучиндан.
-Пунићи. Дошао прадед Обрен од Сјенице, али нема потомака по мушкој линији. У фамилију је као уљез ушао деда Аксентије, родом из Осата у Босни. Славе Никољдан.
-Гарићи. Чукундед Раденко дошао је од Сјенице. Славе Никољдан.
-Драговићи и Трифуновићи. Дошао им прадед Симо Матораг од Сјенице. Славе Ђурђевдан.
-Ђорђевићи. Дошао је Ђорђе од Сјенице; до сада четврто или пето колено. Славе Лучиндан.
-Пантовићи, старо презиме Симовићи. Дошао чукундед Симо од Сјенице. Славе Св. Петку.
-Васиљевићи. Дед Васиљ дошао од Сјенице. Славе Св. Петку.
-Миливојевићи, стао презиме Љубичићи. Не зна се одакле су. Славе Никољдан.

 

ИЗВОР: Михаило Драгић “Гружа”. Приредио сарадник Порекла Милодан

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Miladin Stefanovic

    Mala ispravka, u selu Kikojevac su kuce porodice DAGOVIC, a ne Dragovic. Moja majka je iz te porodice i tog sela i garantujem zs informaciju.