Порекло презимена, село Сопотница (Качаник)

22. септембар 2014.

коментара: 0

Порекло становништва села Сопотница, општина Качаник (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Село лежи на подножју Шар-планине, у долини Лепенца, с десне стране, где ова река из источног правца савија према југоистоку, односно према Качаничкој клисури.

Разбијеног је типа. На махале се дели по родовима, чије су куће у посебним групицама. Има и кућа једног рода у групици кућа другог рода, али су називи групица кућа или махала по главном роду који је по броју кућа у већини.

Сопотница је на месту где на босанско-македонски пут избија пут из Средске и Сиринића са запада, који се преко ниских западних побрђа Скопске Црне Горе продужава у Горњу Мораву. На тој раскрсници путева Сопотница се пре подизања варопшце Качаника истакла као значајније насеље у овом јужном делу Косовске котлине, у привредно средшпте. Она је у првој половини 16. века имала караван-сарај, који је до 944 хиџриске, односно 1537-1538. по нашем рачунању, био својина Мехмед Хајредина Кукли-бега .

Сада у селу живе само Арбанаси, који као да не знају јесу ли им преци затекли село.

Родови:

Туша (8 к.), од фиса Краснића. Доселио се из Малесије око средине 18. века. Појасеви уназад у 1931: Бећир, Ахмет, Зећа, Осман, Сефа, Шабан, Ман.

Ника (6 к.), – Топал (9 к.), – Ковач (12 к.), сви од фиса Краслића.

Матљум (3 к.), од фиса Сопа. Досељен из Сев. Албаније после предњих, доста доцније.

 

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига LXXVIII, Одељење друштвених наука, Насеља и порекло становништва, књига 39, АТАНАСИЈЕ УРОШЕВИЋ: КОСОВО, ИУ “Научно дело“, Београд, 1965. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.