Poreklo prezimena, selo Sopotnica (Kačanik)

22. septembar 2014.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Sopotnica, opština Kačanik (Kosovo i Metohija). Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Selo leži na podnožju Šar-planine, u dolini Lepenca, s desne strane, gde ova reka iz istočnog pravca savija prema jugoistoku, odnosno prema Kačaničkoj klisuri.

Razbijenog je tipa. Na mahale se deli po rodovima, čije su kuće u posebnim grupicama. Ima i kuća jednog roda u grupici kuća drugog roda, ali su nazivi grupica kuća ili mahala po glavnom rodu koji je po broju kuća u većini.

Sopotnica je na mestu gde na bosansko-makedonski put izbija put iz Sredske i Sirinića sa zapada, koji se preko niskih zapadnih pobrđa Skopske Crne Gore produžava u Gornju Moravu. Na toj raskrsnici puteva Sopotnica se pre podizanja varopšce Kačanika istakla kao značajnije naselje u ovom južnom delu Kosovske kotline, u privredno sredšpte. Ona je u prvoj polovini 16. veka imala karavan-saraj, koji je do 944 hidžriske, odnosno 1537-1538. po našem računanju, bio svojina Mehmed Hajredina Kukli-bega .

Sada u selu žive samo Arbanasi, koji kao da ne znaju jesu li im preci zatekli selo.

Rodovi:

Tuša (8 k.), od fisa Krasnića. Doselio se iz Malesije oko sredine 18. veka. Pojasevi unazad u 1931: Bećir, Ahmet, Zeća, Osman, Sefa, Šaban, Man.

Nika (6 k.), – Topal (9 k.), – Kovač (12 k.), svi od fisa Kraslića.

Matljum (3 k.), od fisa Sopa. Doseljen iz Sev. Albanije posle prednjih, dosta docnije.

 

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga LXXVIII, Odeljenje društvenih nauka, Naselja i poreklo stanovništva, knjiga 39, ATANASIJE UROŠEVIĆ: KOSOVO, IU “Naučno delo“, Beograd, 1965. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.