Порекло презимена, село Радошевац (Приштина)

20. септембар 2014.

коментара: 0

Порекло становништва села Радошевац (раније Радошевце), град Приштина Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Село је на планини Голаку, око изворишта Сићевачке реке.

Разбијеног је типа. Дели се у три махале: Шарбон, Спонца и Река. Куће ни у махалама нису груписане. Удаљења између махала износи до 1 км и више. Назив прве махале је по селу Шарбону у Лабу, у чијој се близини налази, махала Спонца се пак назива по имену једног мухаџирског рода.

Све становништво овог планиског села је сада арбанашког језика, али су мухаџири арбанашког, док су остали српског порекла, потомци оних на које упућују топографски називи Ара Шкаут (Србинова њива) и Гури Шкиве (Српски камен).

Родови:

Зумберовић (6 к.) и – Рустемовић (3 к.). Старинци. Први живе у махали Реци, а други у махали Спонца. Потичу од двојице браће који су на ислам прешли средином 19. века. Појасеви за Зумберовиће у 1948. од поисламљивања: Зумбер, Вели, Рама, Весељ (40 год.). Ушли су у фис Бериш.

Бришур (3 к.), од фиса Краснића.

Свињишт (1 к.), од фиса Сопа. Мухаџири су из Бришура и Свињишта (Топлица).

Свирц (3 к.), од фиса Бериша. Мухаџир из Свирца (Јабланица). Живи у махали Шарбону.

Прекорађ (1 к.). од фиса Климената. Мухаџир је из Прекорађе у Топлици. Живи у махали Река.

Спонца (1 к.), од фиса Гаша. Мухаџир је из Спонце у Топлици. Живи у махали Спонца.

 

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига LXXVIII, Одељење друштвених наука, Насеља и порекло становништва, књига 39, АТАНАСИЈЕ УРОШЕВИЋ: КОСОВО, ИУ “Научно дело“, Београд, 1965. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.