Порекло презимена, село Јерли Прелез (Урошевац)

20. септембар 2014.

коментара: 6

Порекло становништва села Јерли Прелез, општина Урошевац (Косово и Метохија). Према студији „Косово“ Атанасија Урошевића. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Село је у равници, између речице Сазлије и железничке пруге.

Село има две старије и једну нову (насељеничку) махалу. Прве две су збијене, а налазе се на међусобном растојању од око 500 метара. Насељеничка Махала је од њих удаљена за 1 км према западу. Насељеничке куће су поређане дуж пута који из Муховца и Талиновца води у Трн. Називи старијих махала су Делиовит и Чељовит, по најугледнијим арбанашким родовима у њима.

Преци садашњих најстаријих арбанашких родова су при досељењу затекли једну арбанашку и више српских кућа. Та се арбанашка кућа затрла, а од Срба су се доцније неки одселили, а неки се „потурчили”.

Поисламљени и поарбанашени српски род је – Шашивар (3 к.). Даља му се старина од овог села не зна. У ислам су прешли дечаци од 10-12 година, синови неког Милана, који су добили имена Јашар и Шашивар. Појасеви: Муслија 50 година, Ајдин, Шашивар. Ушли су у фис Соп. Живе у махали Чељовита.

Арбанашки родови у махали Делиовита:

Делиовит (26 к.), од фиса Гаша. Старином су из Малесије, а овде се преселили из Језерца, из рода Мачитеве, почетком 19. века. Појасеви од Делије који се овде преселио и по коме Носе презиме у 1931. су били: Делија, Бафтија, Бектеш, Сулејман 60 г.

Угзмаил (2 к.), од фиса Гаша. Пресељен из Језерца, из рода Угзмаила ускоро за Делиовитима.

Крчол (4 к.), од фиса Сопа. Досељен око 1830. из Сев. Албаније.

Букош (3 к.), од фиса Краснића. Досељен средином 19. века из Букоша у Подрими.

Сејдиовит (3 к.), од фиса Шаље. Досељен почетком 19. века из Дренице, из села Доманека. Предак им био слуга у Делиовита, који су га оженили и дали му земље.

Арбанашки родови у махали Чељовита:

Чељовит (4 к.) и – Бибај (8 к.), од фиса Гаша. Преселили се из Језерца кад и Делиовити.

Грајчевц (5 к.), од фиса Сопа. Такође су се преселили из Језерца, само нешто доцније.

Маљок (2 к.), од фиса Гаша. Доселили се из Љуме после Чељовита.

Гадиш (2 к.), од фиса Битича. Преселили се из Гадиша средином 19. века. Досељени из Велекинца у Горњој Морави средином 18. века. Даљом старином из Сев. Албаније.

Цигански муслимански род је – Кодрол (3 к.). Живели су као чифчије у многим косовским селима. Овде су се.настанили око 1890.

Српски насељеници:

Томовић (1 к.). Старином од Невесиња, а овде досељен 1922. као колониста из Топлице где се био иселио 1912.

Турнић (1 к.) и – Антељевић (1 к.) су из Љубомира код Билеће. Оба рода су досељени 1930, само је први дошао на утрину, а други на купљено.

Тркља (1 к.), из Мириловића (Билећа), на утрину.

Из Херцеговине су још:Милићевић (1 к.), – Слијепчевић (2 к.) и – Денда (1 к.). Сви су досељени 1922, сем Денде, који је досељен 1930. и то из Јабланице у Србији, где је пробавио двадесетак година.

Из Босне је чешки род – Орош (1 к.), досељен 1922.

Из Срема су: Крнулац (1 к.), из Купинова и – Петровић (1 к.), – Савић (2 к.), – Михајловић (1 к.), – Чампрак (1 к.) и – Јовчин (1 к.) из Деча.

 

ИЗВОР: САНУ, Српски етнографски зборник, књига LXXVIII, Одељење друштвених наука, Насеља и порекло становништва, књига 39, АТАНАСИЈЕ УРОШЕВИЋ: КОСОВО, ИУ “Научно дело“, Београд, 1965. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

Коментари (6)

Одговорите

6 коментара

  1. Гиле

    Поштовани,

    молим Вас проверите локацију села о коме сте писали. Подаци које наводите су тачни али се не ради о селу Прелез у Ибарском или Старом Колашину већ о селу Прелез на Косову о коме је писао Атанасије Урошевић у својој књизи Косово – антропогеографска истраживања. Хвала, поздрав!

  2. Шарко

    Ово је село Јерли Прелез у општини Урошевац. Село је у равници између речице “Сазлије” и железничке пруге. Сазлија је река у општини Урошевац.

    ….. Насељеничке куће су поређане дуж пута који из “Муховца и Талиновца води у Трн”…… Ову су сва села која су у саставу општине Урошевац.

  3. Хвала на интервенцији. Исправљено.

  4. Strahinja Jakic

    Pozdrav za administratora.

    Iz Pljevalja sam. Interesuje me da li je neko radio rodoslov Jakica (Dobra sela)? Ako je neko radio bio bi zahvalan kad bi mi dostavio u elektronskom obliku neki dokument ili knjigu.

    Hvala Vam !