Порекло презимена, парохија Драксенић (Козарска Дубица)

25. мај 2014.

коментара: 4

DraksenicПорекло становништва парохије Драксенић, општина Козарска Дубица. Препис из црквене књиге ШЕМАТИЗАМ православне митрополије и архидијецезе дабро-босанске за годину 1882. Приредио сарадник портала Порекло Милорад Богдановић.

Парохија Драксенић, протопрезвитерат дубички

(Препис)

Парохија са 4 села:

1.Драксенић, кућа 135, душа 747

2.Клековићи, кућа 76, душа 459

3.Гуњевци, кућа 49, душа 258

4.Пуцари, кућа 45, душа 299

Парох прото Теодор Вујасиновић, протопрезвитер дубички.

Парохијална црква храм св. ев. Марка. Има кућа 305, душа 1763. Родило се 1883, мушки 62, женски 30. Умрло, мушки 26, женски 24. Вјенчано 7.

Свечари славе:

Св. Јована крститеља: Бањац, Тепић, Глигић, Екић, Мандић, Станар, Топић, Крњајић, Милошевић, Радаковић, Чађо, Вребац, Лукач, Ковачевић, Рокић, Премасунац, Угреновић, Миљуш, Бабић, Јанковић, Дерикућа, Драгаш, Грубић, Латиновић, Илић, Вујасиновић, Тољага, Алавук, Вукадиновић, Каић, Репаић, Козарац, Чанак, Ирњак, Глушац, Бубека.

Часне вериге: Благојевић, Влаисављевић.

Лазарева Субота: Роквић, Вурдеља, Мрђа.

Св. Ђорђија: Марић, Планчић, Арнаут, Маленчић, Трбојевић, Туркић, Савић, Видовић, Матаруга, Обућина, Гога, Деспотовић, Мршић, Цикота, Пољарац, Лончар, Грбавац, Губић, Пушибрк, Кос, Савковић, Радмановић, Тривић, Шормаз, Петраковић, Петковић, Плавањац, Марељ, Зорић, Варићак, Рељановић, Маринковић, Пањковић, Миљановић.

Св. ап. Вартоломију: Којић.

Св. ап. Петра и Павла: Црногорац, Џакула, Маринковић.

Св. прор. Илију: Зрнић.

Св. ап. Тому: Гаић.

Св. Сергију: Брекић, Грбић.

Св. ев. Луку: Трубарац, Рашић, Милиновић.

Св. Димитрију: Поповић.

Св. Ђурђицу: Милошевић, Костић, Шаркан, Пушибрк.

Св. архиђ. Михаила: Лукић, Мишић, Димић, Марић, Лазић, Вукмир, Шијан, Грбавац, Бјелчић, Влаисав, Будимир, Врмић, Радак, Вуичић, Маричић, Милановић, Пралица.

Св. ев. Матија: Клинцов.

Св. Алимпију: Пилиповић.

Св. Николу: Милисављевић, Шпановић, Сировина, Батић, Жуић, Самарџија, Роквић, Ћук, Тимарац, Бркић, Маринковић, Качавенда, Шкилић, Злојутро, Гога, Поповић, Лакобрија, Мрњавица, Шуман, Димитрић, Влаисав, Секулић, Ловрић, Бараћ, Димитријевић, Шуица, Митровић, Солар, Јануз, Свилар.

Св. архиђ. Стефана: Шиновић, Влаинић, Јајчанин, Савковић, Туроман, Ђукић.

 

ИЗВОР: Шематизам митрополије дабро-босанске из 1882. године. Приредио сарадник портала Порекло Милорад Богдановић.

Коментари (4)

Одговорите

4 коментара

  1. Ерор

    Претпостављам да је грешка у самом извору података, али колико знам презимена Обућина и Џакула не постоје у облику Обучина и Ђакула у српском говорном подручју. Такође, мислим да не постоји презиме Аловук, већ само Алавук, ни Матарука, већ само Матаруга, ни Марел, већ Марељ.Такође, за презимена Панковић и Пермасунац, како је записано, верујем да је реч о презименима Пањковић и Премасунац. Можда постоји још неки извор података где би се могло проверити, пошто у телефонском именику Републике Српске не постоје ова презимена како су овде записана, a у Драксенићу постоји презиме Бјелчић, не Бјеличић, док поред Роквића постоје и Рокићи.

    • Милорад Богдановић

      Хвала Ерор што си се укључио у расправу и, таквим ставом исправиће се грешке које су у садашњим временима доста уочљиве. То сам примјетио у неколико случајева у моме родном крају, гдје су ми старије особе (кад сам био млад) говорили “то се тако рекне”, па зато нисам ништа овдје исправљао него преписао онако као је написано, мада, видим тек сада да сам и ја овдје направио двије грешке: неправилно сам написао Пермасунац а пише Премасунац, као и Роквић а пише Рокић. Роквићи се овдје и не спомињу, а Рокићи као слављеници три различите славе: Ђурђевдан, Лазарева Субота и Никољдан.

      А ако је дошло до грешке то би се могао окривити издавач, јер прота Теодор Вујасиновић је родом из ове парохије и сигурно да је добро познавао презимена и славе својих парохијана.

      И на крају, можда би најбоље било да се испод текста из “Шематизма митрополије дабробосанске за 1882” настави са данашњим временом, макар за оне крајеве гдје се то може прикупити. То би тада имало још већу вриједност.

    • Хвала, Јоване и Милораде. Унете су све исправке.

  2. Бранко Тодоровић

    Пушибрка је некад било и у Барањи. Вероватно су били пореклом са ових простора. Пушибрци се помињу у Сечују 1767. године (Glisso Pusiberk). Није ми познато коју славу су славили.