Свети Теодор Тирон

2. март 2014.

коментара: 0

Sveti Teodor TironСрпска православна црква и верници 2. марта (17. фебруара по грегоријанском календару) слави Светог Теодора Тирона, хришћанског светитеља и великомученика. Овај светитељ је први светац-заштитник града Венеције. Уредништво портала честита свима који славе овог свеца.

Као регрут ступио је у војску, у пук Мармаритски, у граду Амасији (данашња Турска), када је отпочело гоњење хришћана под царевима Максимијаном и Максимином. Пошто Теодор Тирон није крио да је и он хришћанин, осуђен је и затворен у тамницу. Тамница је затворена и запечаћена јер је судија желео да остави Теодора да умре од глади.

У хришћанској традицији помиње се да му се у тамници јави Исус Христос и охрабри га говорећи: “Не бој се Теодоре, ја сам са тобом. Не узимај више земаљске хране и пића, јер ћеш бити у другом животу, вечном и непролазном, са мном на небесима.”

Такође хришћани верују да се у том часу јавило мноштво анђела у тамници и да се је цела тамница осветлила, а да су стражари видели анђеле обучене у бело и да су се врло уплашили.

После тога је свети Теодор изведен из тамнице, мучен и на смрт осуђен. Бачен је у ватру. Убијен је 306. године.

Његове мошти се налазе у манастиру Ново Хопово на Фрушкој гори.

Док га Српска православна црква слави 2. марта, римокатоличка црква га слави 9. новембра.

ИЗВОР: Википедија

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.