Sveti Teodor Tiron

2. mart 2014.

komentara: 0

Sveti Teodor TironSrpska pravoslavna crkva i vernici 2. marta (17. februara po gregorijanskom kalendaru) slavi Svetog Teodora Tirona, hrišćanskog svetitelja i velikomučenika. Ovaj svetitelj je prvi svetac-zaštitnik grada Venecije. Uredništvo portala čestita svima koji slave ovog sveca.

Kao regrut stupio je u vojsku, u puk Marmaritski, u gradu Amasiji (današnja Turska), kada je otpočelo gonjenje hrišćana pod carevima Maksimijanom i Maksiminom. Pošto Teodor Tiron nije krio da je i on hrišćanin, osuđen je i zatvoren u tamnicu. Tamnica je zatvorena i zapečaćena jer je sudija želeo da ostavi Teodora da umre od gladi.

U hrišćanskoj tradiciji pominje se da mu se u tamnici javi Isus Hristos i ohrabri ga govoreći: “Ne boj se Teodore, ja sam sa tobom. Ne uzimaj više zemaljske hrane i pića, jer ćeš biti u drugom životu, večnom i neprolaznom, sa mnom na nebesima.”

Takođe hrišćani veruju da se u tom času javilo mnoštvo anđela u tamnici i da se je cela tamnica osvetlila, a da su stražari videli anđele obučene u belo i da su se vrlo uplašili.

Posle toga je sveti Teodor izveden iz tamnice, mučen i na smrt osuđen. Bačen je u vatru. Ubijen je 306. godine.

Njegove mošti se nalaze u manastiru Novo Hopovo na Fruškoj gori.

Dok ga Srpska pravoslavna crkva slavi 2. marta, rimokatolička crkva ga slavi 9. novembra.

IZVOR: Vikipedija

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.