Порекло презимена Воштинић

14. фебруар 2012.

коментара: 10

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (10)

Одговорите

10 коментара

  1. svetlana

    familija Vostinic,je iz okoline Kraljeva,ima ih u 2do 3 sela,ali svi su potekli iz jednog sela vise Kraljeva,koje se zove Pekcanica(stari put za Cacak),slava nam je Sv.Nikola,zapisivala sam dosta sta mi je tetka pricala o nasim dedovima,i tetka kaze da kada su dosli u ove krajeve poveli su i zene sa sobom,celu familiju,tako su njoj pricali,inace tetka je rodjena 1938,da su dosli iz hercegovine,to je sve sto znam o nasem poreklu,ako vam nesto znace imena mojih pradedova,poslacu vam poruku,moj otac je rodjen 1932,a moj deda Radivoje Vostinic rodjen 1885,imao je 52 godine kada se moj otac rodio.pozdrav

    • Sneza

      i moja majka je od Vostinica iz Pekcanice. Rodjena je 1936 godine. Otac joj se zvao Gvozden, Solunac, a majka Anka. Imala je 3 brata Veroljuba, Srecka i Rada. Majka joj je bila od Milosevica iz istog sela.

  2. Светлана, хвала на овом прилогу. Свака информација коју имате је драгоцена јер ће сигурно неком помоћи у трагању за пореклом. Шаљите све што сматрате важним. Свако добро вам желимо!

  3. Svetlana

    Drago mi je što vidim da postoji još jedna Svetlana Voštinić 🙂 Vi ste baš rekli ono što sam ja htela odnosno što znam. Ja sam iz Vrdila, i tu je bila veća familija Voštinića. Naravno sada nas je manje, a ono što ja znam od priče svog pokojnog dede koji je bio 1932.godište je da su njegovi preci pre ko zna koliko godina došli iz Pekčanice u Vrdila, inače znam da i u Pekčanici još uvek ima Voštinića. I mi slavimo sv.Nikolu, odnosno svi Voštinići koje ja znam. Toliko od mene. Pozdrav.

  4. Eva

    Voštinići su se pretežno bavili pčelarstvom, pravljenjem sveća i meda, pa je u skladu sa tim i nastalo ovo prezime. Zanimljivo je to da su svi bili veoma pobožni. Po predanju, pčela je nastala od kapi krvi sa Hristovg čela. Mi takođe slavimo Svetog Nikolu.

  5. Gordana

    I ja sam Voštinić ,rođena, i ponosna, zbog mog oca Isidora Voštinića. I on je bio iz Vrdila, rođen 1935, imao je starijeg brata Čedomira, a on sinove Ratka i Miloša, roditelji su im se zvali Miloš i Julijana. Otac mi je pričao da su i oni došli iz Pekčanice. Na žalost niko od gore pomenutih nije više među živima.Znam samo da imam dve bratanice Anu iz Kraljeva i Danijelu iz Mladenovca, ali nisam ni sa kim u kontaktu. A volela bih. Nemam nikog bližeg Voštinića. Pozdrav za sve Voštiniće, bilo gde.

    • Svetlana

      I ja sam ponosni vlasnik prezimena Voštinić. I živim u Vrdilima, gde je ostalo ukupno 4 kuće sa prezimenom Voštinić. Moj deda se zvao Momčilo – 1932. godište. Imao je 4 brata i 3 sestre, i svi su otišli na svoju stranu. Pokojni deda mi je pričao da su njegovi preci (deda ili pradeda) došli iz Pekčanice u Vrdila, tako da koliko vidim svi Voštinići potiču iz Pekčanice.

    • Danijela Voštinić Tasić

      Ja sam Danijela Tasić – rođ. Voštinić iz Mladenovca. Moj pokojni otac Ratko je rodom iz Vrdila kod Kraljeva. Gordana, ćerka Isidora Voštinića je moja tetka. Ne znam mnogo o Voštinićima, a najbliži rodjaci (otac, stric, tetka, deda) odavno nisu među živima. Da Gordana nije “izlistala” ovo porodično stablo, ne znam da li bih ikada saznala imena prababe i pradede.😔Nažalost, nisam u kontaktu ni sa jednim rođakom iz Voštinića, niti svom detetu umem nešto više o našem poreklu da ispričam. Hvala svima koji su napisali nešto o Voštinićima.
      Molim Gordanu da mi da se javi ako želi. Sećam se našeg jedinog susreta u našoj kući ( a ima tome skoro 40- tak godina). Moj pok. otac a njen brat od rođ. strica, uvek je sa puno topline i nežnosti govorio o njoj.
      Veliki pozdrav i svako dobro svim Voštinićima bilo gde!

  6. gordana čedomir nemčev
    to je sve što znam

  7. Драгана

    Моја прабаба Косана је Воштинић из Врдила. Удала се за Витомира Ђорђевића из Роћевића. То је све што знам о презимену али бих волела да нађем рођаке из Врдила или Пекчанице.