Порекло презимена, село Забрђе (Андријевица)

Порекло становништва села Забрђе, општина Андријевица. Стање из 1903. године. Према истраживању попа Богдана Лалевића и Ивана Протића „Васојевићи у црногорској граници”. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Одмах до Слатине, а у истом правцу и положају на благом нагибу брда Жољевице налази се село Забрђе. Дугачко је (и.—з.) око сахата, а широко (с.-ј.) нешто мање од тога. Цело је село подводно, а натапа се од оних извора реке Градишнице, који извиру поврх самога села и ниже састављају поток, на коме је поређано више редовничких водевица слатинских и забрдских.

Забрђе, као и Слатина, има доста испаша, комуна и планина, само што им нису везани са селом као слатински. Планиве су Дебељак и Шарењак, на даљини од два – два и по сахата и Криви До, на даљини од 3 сахата, а планинске земље у Градишници и Јеловици.

Име селу је дошло отуда што се налази за брдом Жољевицом, кад се гледа с Градишнице.

У Забрђу се налазе многи старински гробови без натписа, које народ зове латинским. Село има једно гробље, на коме је једна црквнна, из времена из којег и остале по Васојевићима.

У селу има 66 кућа са 366 становника, који су од Новаковића: Бакићи, од Мијомановића: Вукићевићи и 3 куће Весковића, који су Србљаци из Гусиња, а по занату су ковачи.

 

Села: Салевиће, Присоја, Слатина и Забрђе припадају забрдској капетанији, која укупно има 244 куће са 1430 становника.

 

ИЗВОР: “Васојевићи у црногорској граници“, поп Богдан Лалевић и Иван Протић, СКА, Београд, 1903. (стр. 589-590). Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.