Vlačić

14. februar 2012.

komentara: 7

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Prethodni članak:

Komentari (7)

Odgovorite

7 komentara

  1. Vojislav Ananić

    VLAČIĆ (p.m). Vlačići (p), u Policama kod Trebinja, Jasenici (Lug, Trebinje). Klepci (Čapljina). Starinom su iz Riđana kod Nikšića, odakle su doselili u Podgljivlje kod Trebinja. Iz Podgljivlja je oko 1750. godine, prešao Staniša u Police, a “Mitra, Lazara i Šćepana dovela baba sobom u Čerečina u Jasenicu” oko 1800. godine. Iz Polica je neki Vlačić “poodavno” otišao u Metković, gdje mu potomci i sada žive. U Klepcima su starinom iz Popova. Pre dak im je došao iz Dabra “za zantom i prešo u suloštvo jednoj djevojci”. Vlačići slave Jovanjdan (59:262,268.269). Vlačići (m. su bili nastanjeni u Prisoju (Dabar. Stolac). Porijeklom su od pravoslavnih Vlačića iz Polica kod Trebinja. Jedan “momak” iz ove porodice bio je u najmu kod Piragića, oženio se od njih i prešao na islam, “pre kuge” (248:26).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  2. Miodrag mitrić

    Citajuci ovaj tekst uvidjeo sam da je loza vlacica i moja loza jer u prezimenu moga cukundeda stoji prezime vlacic a saznao sam i to da mi poticemo od vlacica iz ridjana kod niksica prezime smo dobili po mitri koja je iz ljubinja dosla u bucice sa sinovima nikolom i ristom. I odatle se preselili u selo ravne potoci opstina mostar i tu ostali do zadnjeg rata slavimo sv jovana krstitelja a sada smo rasuti po bijelom svijetu ako neko nesto vise zna da pise o tome pozdrav

  3. Milorad vlačić

    Moje poreklo je iz kaštjelja kod šekovića u Bosni slavim slavu svetog Nikolu zanima me odakle su oni došli u kaštjelju.

    • Nemanja Vlacic

      Mnogi izvori govore da su pre dolaska u Snagovo, Vlacic su dosli iz okoline Dubrovnika. To je jedna grana nasih :D.

      • Vlacic Aleksandar

        Ja sam iz snagova 😉
        U snagovu nas nema vise puno jer su skoro svi vlacici izbegli za Srbiju, svajcarsku, njemacku, austriju itd.

  4. Laura Connett

    Zdravo. Tražim svoju porodicu. Da li neko zna za Ljubu Vlačića (otac mu je bio Vlado) iz Metkovića u Dalmaciji. Njegovi zapisi su uništeni, tako da ne mogu pronaći porodicu i nijedna porodica ne ostaje na tom mestu zbog toga što je pravoslavna. Rođen je 1913. i preselio se u Englesku nakon Drugog svetskog rata (gde smo rođeni moja majka i ja), a nikada se nije vratio kući. Hvala, thank you.