Порекло презимена Годијељ

14. мај 2013.

коментара: 0

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ГОДИЈЕЉ

Постоје двије верзије о поријеклу Годијеља. А. Лубурић у своме дјелу Дробњаци истиче да су се Годијељи у Дробњак доселили крајем 17. вијека из црмничког села Годиња. Први се доселио Пејан код братства Обрадовића које је тада живјело у Дробњаку.

Момир Н. Пејановић у своме раду Годијељи наводи да се, на основу казивања старих Пејановића, Пејан у Дробњак доселио око 1690. године из села Предиша, из Катунске нахије. Тада су се (крајем 17. в.) из Предиша наводно иселиле четири породице и то двије у Добрско Село, једна у Херцеговину, а Пејан са два сина у Дробњак.

И једној и другој верзији заједничко је углавном то да се Пејан крајем 17. вијека доселио у Дробњак са синовима Маринком и Давидом.

Остаје овдје неразјашњено питање поријекла имена села Годијељи: А. Лубурић наводи да је село добило име по мјесту Годиње из кога се наводно Пејан доселио, а М. Пејановић казује да се тако звало село у Дробњаку у које се Пејан са синовима уселио. Он претпоставља да име села Годијељи потиче од келтске ријечи ГОИДЕЛ, ГОДИЕЛИЦ, која је временом добила данашњи назив ГОДИЈЕЉИ. Насељењем у ово село они се по њему назваше Годијељи. Овим презименом презивали су се сви Пејанови потомци до почетка 19. вијека, када су узели нова презимена према својим прецима.

Пејан је имао два сина – Маринка и Давида. Од Маринка су Никола, Марко, Арсеније и Јован, а од Давида Радоје.

Од ових Пејанових потомака су се формирала братства Мијовићи, Пејановићи, Поповићи и Лазаревићи.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

ПРИЛОГ:

Читајте и пратите дискусију о Годијељима (и њиховом ДНК прапореклу) на нашем форуму.

Кликните на линк: Годијељи J2b M205

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.