Порекло презимена Синадиновић

11. март 2012.

коментара: 8

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (8)

Одговорите

8 коментара

  1. slobodan

    Prema predanju poreklo porodice Sinadinovic je iz okoline Skadra. Porodica je kolonizovana u Vojvodinu u Srpski Miletic is sela Slisane opstina Lebane, jablanicki okrug. Krsna slava je Sveti Nikola.

    Ako imate bilo kakve preciznije informacije molim Vas da me obavestite.
    Srdacan pozdrav
    Slobodan Sinadinovic

  2. Po kazivanjima nasih starih Sinadinovica ima samo na jugu Srbije u opstinama : leskovac, Lebane, vlasotince i Crna trava . U selima ovih opstina i dan danas zive Sinadinovici ali im je razlicito poreklo.
    ja sam rodom iz crnotravskog kraja iz sela Mlacista . U knjizi Crnotravac , autora Nebojse Konstantinovica lepo pise da smo nekada davno doseljeni sa Kopaonika i nastanili obronke planine Cemernik. Kasnije , trbuhom za kruhom su se mnoge porodice iselile svuda po Srbiji. Pozdrav svim Sinadinovicima ma gde bili i odakle poticali.

  3. Petar Mitrović

    (1) Odgovor Slobodanu. Postoje Sinadinovići koji vode poreklo iz Skadra. Krsna slava Sv. Ranđel iako u krvnom srodstvu se javlja i Sv. Nikola. Dobri domaćini i trgovci, imaju i Cincarsko-Karavlaške krvi. Izrazito ponosni zbog čega po pravilu su stradali pod svakom vlašću. Retko koja generacija je prošla bez sukoba sa lokalnom turskom, arnautskom ili srpskom vlašću. Lepi ljudi po fizionomiji se prepoznaju. Neki su ostali u okolini Skadra ili prešli u Crnu Goru. a drugi su se preselili na Kosovu. Odatle su otišli na jug Srbije i u Vojvodinu … Jedan zaseok nosi ime po pretku koji je navodno bio vojvoda. U Crnoj Gori bi trebalo u najmanju ruku da ima onih koji su kontaktirali sa njima pre 30-ak godina…. U Albaniji mora da postoji pisana evidencija o njima … u Vojvodini (mislim da je Novi Sad u pitanju) beleške kod Patrnogića ili Gazikalikovića pošto su sa Sinadinovićima u bračnim vezama …
    (2) Odgovor Nenadu. Ti Sinadonovići iz Mlačišta su iz Crne Trave. Prezime je koliko se sećam po Sinadinu (1825/30) koji je ime dobio po svom dedi … Prema pričanju najvećeg crnotravskog građevinara oni su Sasi “gospodskog porekla”. Dva puta su se doseljavali “na Kopaonik”, drugi put iz okoline Trebinja gde su učinili prvi zulum …Vrlo ponosni, od reči. disciplinovani … Posle drugog zuluma su prešli u Crnu Travu i otvorili rudnik. I tu su isto učinili zulum … I njihova krsna slava je Sv. Ranđe iako i tukoji se odnosi samo na Kozarnicu, a možda malo i na Mlačište bi trebalo da ima Branko,… Branko dimić iz Vlasotinca

  4. Jovan

    Mahala Crvenkovci u opstini Crna Trava. Sve Sinadinovići. Moj deda po majci Janaćko, poznati predratni beogradski preduzimač.
    Koliko znam, Sinadinovići su cincarskog porekla.

    • Nenad Sinadinovic

      Tema odavno nije otvarana pa posle nekoliko godina reko da nesto napisem sto sam saznao o mom prezimenu. Trazio sam gde sve u Srbiji ima ovog prezimena .
      U selu Rogozna kod Novog pazara zatim u selu Sevce podno Sarplanine juzno od Kosova i u samoj Srbiji u opstinama :Vlasotince, Crna trava i Lebane. Ni u jednom ovom naseljenom mestu nismo rod ni sa kim. Moje poreklo po rodoslovu koji je davno zapoceo moj stric vodi iz sela Koznica u opstini Brus. Po kazivanju nasih starih ili po njihovom predanju moj daljni predak po imenu Predrag se odsaelio u selo Brod u opstini Crna trava a kasnije sa porodicom napustio selo Brod i preselio se u selo Kozarnica juzno od Crne trave ka Vlasinskom jezeru. Tu su radili u turskom rudniku kako su zvali samokov. Vremenom su dva brata kupili od turcina zemlju u sadasnjem selu Mlacistu i presli tu da zive . Iz sela Mlacista su se neki iselili u susednoj mahali Mlaciske meane a od Meana otisli posle drugog svetskog rata svuda po Srbiji. Od svih Mlacistana sa prezimenom Sinadinovic je jedino moj otac produzio lozu i samo prezime . Svi ostali su ili menjali prezime ili su pak imali zensku decu. Do dana danasnjeg iz celog sela Mlacista najmladji sinadinovici su moj sin i moja tri bratanca . Njih cetvorica ce biti zaduzeni da produze lozu sinadinovica .
      Postoji isto prezime u selu Slatina nedaleko od Leskovca i u selo Sejanica nedaleko od Vlasotinca ali niti smo rod niti se poznajemo.
      Pozdravljam sve Sinadinovice ma gde bili i od koga poticali.
      Spostovanjem Nenad Sinadinovic , Predejane kod Leskovca