Порекло презимена Синадиновић

11. марта 2012.

коментара: 4

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (4)

Одговорите

4 коментара

 1. slobodan

  Prema predanju poreklo porodice Sinadinovic je iz okoline Skadra. Porodica je kolonizovana u Vojvodinu u Srpski Miletic is sela Slisane opstina Lebane, jablanicki okrug. Krsna slava je Sveti Nikola.

  Ako imate bilo kakve preciznije informacije molim Vas da me obavestite.
  Srdacan pozdrav
  Slobodan Sinadinovic

 2. Po kazivanjima nasih starih Sinadinovica ima samo na jugu Srbije u opstinama : leskovac, Lebane, vlasotince i Crna trava . U selima ovih opstina i dan danas zive Sinadinovici ali im je razlicito poreklo.
  ja sam rodom iz crnotravskog kraja iz sela Mlacista . U knjizi Crnotravac , autora Nebojse Konstantinovica lepo pise da smo nekada davno doseljeni sa Kopaonika i nastanili obronke planine Cemernik. Kasnije , trbuhom za kruhom su se mnoge porodice iselile svuda po Srbiji. Pozdrav svim Sinadinovicima ma gde bili i odakle poticali.

 3. Petar Mitrović

  (1) Odgovor Slobodanu. Postoje Sinadinovići koji vode poreklo iz Skadra. Krsna slava Sv. Ranđel iako u krvnom srodstvu se javlja i Sv. Nikola. Dobri domaćini i trgovci, imaju i Cincarsko-Karavlaške krvi. Izrazito ponosni zbog čega po pravilu su stradali pod svakom vlašću. Retko koja generacija je prošla bez sukoba sa lokalnom turskom, arnautskom ili srpskom vlašću. Lepi ljudi po fizionomiji se prepoznaju. Neki su ostali u okolini Skadra ili prešli u Crnu Goru. a drugi su se preselili na Kosovu. Odatle su otišli na jug Srbije i u Vojvodinu … Jedan zaseok nosi ime po pretku koji je navodno bio vojvoda. U Crnoj Gori bi trebalo u najmanju ruku da ima onih koji su kontaktirali sa njima pre 30-ak godina…. U Albaniji mora da postoji pisana evidencija o njima … u Vojvodini (mislim da je Novi Sad u pitanju) beleške kod Patrnogića ili Gazikalikovića pošto su sa Sinadinovićima u bračnim vezama …
  (2) Odgovor Nenadu. Ti Sinadonovići iz Mlačišta su iz Crne Trave. Prezime je koliko se sećam po Sinadinu (1825/30) koji je ime dobio po svom dedi … Prema pričanju najvećeg crnotravskog građevinara oni su Sasi “gospodskog porekla”. Dva puta su se doseljavali “na Kopaonik”, drugi put iz okoline Trebinja gde su učinili prvi zulum …Vrlo ponosni, od reči. disciplinovani … Posle drugog zuluma su prešli u Crnu Travu i otvorili rudnik. I tu su isto učinili zulum … I njihova krsna slava je Sv. Ranđe iako i tukoji se odnosi samo na Kozarnicu, a možda malo i na Mlačište bi trebalo da ima Branko,… Branko dimić iz Vlasotinca

 4. Jovan

  Mahala Crvenkovci u opstini Crna Trava. Sve Sinadinovići. Moj deda po majci Janaćko, poznati predratni beogradski preduzimač.
  Koliko znam, Sinadinovići su cincarskog porekla.