Порекло презимена Петрушић

1. март 2012.

коментара: 1

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ПЕТРУШИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Петрушић

Хаплогрупа: J2a

Порекло: Босна и Херцеговина

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ПЕТРУШИЋИ

(на Стругу)

Поријекло им је од братства Ивановића, из околине Никшића, одакле су се, око 1789. године, послије разуре Требјесе, преселили у Сеца, заселак села Струга. Презиме Петрушић су добили по некој својој удовици Петруши. На Сеоцима су били бројни; онда један њихов братственик убије неког Батизију, па је неколико породица Петрушић морало да се одсели; оду на Гласинац, у село Мркаље. У Сеоцима оста само удовица Кадуша, са два синчића Савићем и Драгом, па се и она из неких разлога морала селити у Риђане, код својих рођака Петрушића, гдје је живјела десетак година. Потом се поново вратила и населила у селу Струг. Савић је имао пет синова: Кића, Кара, Бела, Мушику и Радосава, а Драго само Станишу.

Милован Петрушић је био учесник балканских и Првог свјетског рата, а погинуо је на Мојковцу 7. јануара 1916. године; његови братственици Вукашин-водник и Митар су били учесници чувене Мојковачке битке у којој су обојица рањени 7. јануара 1916. године.

Влајко Милошев, припадник НОП-а од 1941. године, погинуо је као борац Дурмиторског омладинског ударног батаљона код Колашина у прољеће 1942. године, а Војислав Мирков, припадник НОП-а од 1941. године, погинуо је као борац Четврте црногорске пролетерске бригаде 25. јула 1944. године на Баљу код Андријевице.

Петрушића има и у Никшићу, гдје су одлазили ради запослења.

Славе Ђурђевдан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

__________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Војислав Ананић

    ПЕТРУШИЋ (к), у Грабу, Црвеном Грму, Вашаревићима и Витини (Љубушки) и Љубушком. У Граб и Вашаревиће доселили су из Црвеног Грма, а у Витину (заселак Под Зеленом Гором) Петрушић је дошао из Граба, увинча се за Гризељушу, па живи и у Грабу и овдје” у Витини (59:301,305,306). Петрушића има и у Мостару.

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.