Poreklo prezimena Petrušić

1. mart 2012.

komentara: 1

[toggle title=”TESTIRANI PETRUŠIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Petrušić

Haplogrupa: J2a

Poreklo: Bosna i Hercegovina

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

PETRUŠIĆI

(na Strugu)

Porijeklo im je od bratstva Ivanovića, iz okoline Nikšića, odakle su se, oko 1789. godine, poslije razure Trebjese, preselili u Seca, zaselak sela Struga. Prezime Petrušić su dobili po nekoj svojoj udovici Petruši. Na Seocima su bili brojni; onda jedan njihov bratstvenik ubije nekog Batiziju, pa je nekoliko porodica Petrušić moralo da se odseli; odu na Glasinac, u selo Mrkalje. U Seocima osta samo udovica Kaduša, sa dva sinčića Savićem i Dragom, pa se i ona iz nekih razloga morala seliti u Riđane, kod svojih rođaka Petrušića, gdje je živjela desetak godina. Potom se ponovo vratila i naselila u selu Strug. Savić je imao pet sinova: Kića, Kara, Bela, Mušiku i Radosava, a Drago samo Stanišu.

Milovan Petrušić je bio učesnik balkanskih i Prvog svjetskog rata, a poginuo je na Mojkovcu 7. januara 1916. godine; njegovi bratstvenici Vukašin-vodnik i Mitar su bili učesnici čuvene Mojkovačke bitke u kojoj su obojica ranjeni 7. januara 1916. godine.

Vlajko Milošev, pripadnik NOP-a od 1941. godine, poginuo je kao borac Durmitorskog omladinskog udarnog bataljona kod Kolašina u proljeće 1942. godine, a Vojislav Mirkov, pripadnik NOP-a od 1941. godine, poginuo je kao borac Četvrte crnogorske proleterske brigade 25. jula 1944. godine na Balju kod Andrijevice.

Petrušića ima i u Nikšiću, gdje su odlazili radi zaposlenja.

Slave Đurđevdan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

__________________

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Vojislav Ananić

    PETRUŠIĆ (k), u Grabu, Crvenom Grmu, Vašarevićima i Vitini (Ljubuški) i Ljubuškom. U Grab i Vašareviće doselili su iz Crvenog Grma, a u Vitinu (zaselak Pod Zelenom Gorom) Petrušić je došao iz Graba, uvinča se za Grizeljušu, pa živi i u Grabu i ovdje” u Vitini (59:301,305,306). Petrušića ima i u Mostaru.

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.