Poreklo prezimena Spalajković

31. avgust 2022.

komentara: 0

Spalajković je izuzetno retko srpsko prezime, koje danas nosi samo desetak osoba. Potiče iz Kragujevca, gde je u 19. veku bilo nekoliko trgovačkih porodica Spalajkovića, koje su ponekad u matičnim knjigama upisivane i kao Spalajkić.

Krsna Slava je Sveta Petka.

Kragujevački trgovac Jovan Spalajković (rođ. 1826) bogatstvo je stvorio trgovinom raznovrsnom robom, a zanat mu je inače bio abadžijski, kao i njegovom ocu. Jovan Spalajković je učestvovao i u društvenom i političkom životu Kragujevca. Godine 1876. okupio je grupu viđenijih građana, pripremio osnivačku skupštinu i podneo statut prvog odbora Crvenog krsta u Srbiji. Postao je prvi predsednik tog udruženja. (izvor: Bajin D. Zoran, Miroslav Spalajković (1869-1951) biografija, doktorska disertacija, Beograd, 2016)

Jovanov sin bio je Miroslav Spalajković (1869-1951), značajan srpski diplomata. Završio je gimnaziju u Kragujevcu, a studirao u Parizu. Tamo je 1898. doktorirao sa tezom o međunarodnom položaju Bosne i Hercegovine pod austrougarskom okupacijom. Kao poslanik u Sofiju radio je na sklapanju Balkanskog saveza protiv Turske. Zatim je postavljen za poslanika Kraljevine Srbije u Rusiji, pred početak i tokom Prvog svetskog rata. U Kraljevini SHS postao je ministar bez portfelja, predstavnik na prva dva zasedanja Društva naroda, a zatim je obavljao funkciju poslanika u Parizu (1922-1935). Tokom Drugog svetskog rata bio je savetnik Milana Nedića i jedan od glavnih ideologa tog režima. Po dolasku Crvene armije i partizana, emigrirao je i umro u Parizu.

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.