Premijerno predstavljanje knjige “Genetičko poreklo Srba Stare Hercegovine” u Trebinju, Ljubinju i Mostaru (13-15. maj 2022)

11. maj 2022.

komentara: 0

Društvo srpskih rodoslovaca “Poreklo” ponosno obaveštava da će u petak 13. maja 2022. u Trebinju premijerno biti predstavljano naše kapitalno delo “Genetičko poreklo Srba Stare Hercegovine”.

Knjiga će biti predstavljena u Kulturnom centru Trebinje, u pozorišnoj sali, s početkom u 19.00 časova. Narednog dana, u subotu 14. maja smo u Ljubinju, u Narodnoj biblioteci “Ljubo Mihić” takođe s početkom u 19.00 časova. Konačno, knjiga će biti predstavljena u nedelju 15. maja u Mostaru, neposredno nakon liturgije, na platou ispred obnovljenog Sabornog hrama Svete Trojice.

Knjiga “Genetičko poreklo Srba Stare Hercegovine” plod je šestogodišnjeg velikog istraživačkog poduhvata kojeg je Društvo srpskih rodoslovaca “Poreklo” i naš Srpski DNK projekat preduzelo sa naučnom zajednicom. Istraživanje smo započeli sa prerano preminulim molekularnim biologom Tamarom Kačar, a pun obuhvat istraživanje je dobilo u saradnji sa prof. dr Dušanom Keckarevićem i njegovim timom iz Centra za forenzičku i primenjenu molekularnu genetiku Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Istraživanjem je obuhvaćeno ukupno 1.143 ispitanika muškog pola (knjiga je zasnovana na ispitivanju Y-DNA hromozoma koji se prenosi isključivo sa oca na sina). Testirani su pripadnici srpskog naroda sa područja istorijske Stare Hercegovine, iz njenog punog obuhvata (period sredine 15. veka u vreme vladavine Stefana Vukčića Kosače, hercega od Svetog Save).

O sadržaju knjige i brojnim otkrićima do kojih smo došli u ovom istraživanju govoriće autori i urednici knjige Siniša Jerković, Velibor Mihić, Miljan Grk i Jovica Krtinić.

Obezbeđen je ograničen broj primeraka knjige koju će zainteresovani u Trebinju, Ljubinju i Mostaru moći nabaviti za 120 konvertibilnih maraka.

Takođe, ukoliko bude interesovanja, obezbeđen je i pribor za testiranje koje će se moći obaviti po povlašćenoj ceni od 120 konvertibilinih maraka.

Trebinjci, Ljubinjci, Mostarci i svi dragi Hercegovci, vidimo se!

 

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.