Poreklo prezimena Vučedabić

19. novembar 2021.

komentara: 2

Vučedabići iz Šestana u Krajini (zaselak Vučedabići)

Vučedabići se dele na Premoviće, Nikoviće i Davidoviće.
Neki Vuča Karanikić bio se oženio iz Vučedabića; on se preselio tamo na imanje svoje žene i priješao u pravoslavlje; od njega su Vučedabići. Šestani tako pričaju i hoće da kažu, da je Vuča ranije bio katolik. Rijetki su slučajevi, da je katolik priješao u pravoslavlje. Ovaj je slučaj nevjerovatan i zato, što se Vuča preselio blizu svoje braće, a zna se, da mu nije bilo nikakva nasilja da prelazi u drugu vjeru. Kada uzmemo u obzir ovaj slučaj, kao i onaj s Pecićima u Dračevici, možemo pomišljati, da su Šestani y starije doba bili pravoslavni, i da su se cokatoličili docnije, možda, u vrijeme, kada su Krajinjani nasilno prinuđivani, da prelaze na Islam. Uticaj barskih biskupa preko Gornjih Šestana bio je jak, te je Šestane privolio na prelazak u katolicizam i suzbijao agitaciju islamstva. Vučedabići su bili ostali bez crpe; Krnjičani su im tada, da bi ovo selo sačuvali za svoju veru, dali dio od svoje crkve i primili ih u zajednicu, u kojoj i danas žive. No Vučedabići i Karanikići i danas se toliko svoje, i ako ih razdvaja vjera, da se međusobno ne žene.

IZVOR: Andrija Jovićević, Crnogorsko Primorje i KrajinaNaselja i poreklo stanovništva (knjiga 11), Srpski etnografski zbornik (knjiga 23), Srpska Kraljevska Akademija, Beograd, 1922.

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. Đorđe

    Po selu odakle su postoji i prezime Vučedabić uglavnom u Baru.

    • Djordje

      Vučedabići

      Iz Šestanskog selo Vučedabići su sledeća prezimena : Nikovići, Davidovići, Premovići, Živanovići, Đonkovići i Likovići. Od Premovića se po selu i starom prezimenu jedna porodica preziva Vučedabić. Đonkovići su preseljeni u susedne Krnjice. Likovići su prešli u islam i žive u selu Bese. Živanovići su se istražili. Rodoslov Nikovića zapisan 1914 dopunjen po jednoj liniji : Dabo, Vuča ( otud Vučedabić), Todor, Komnen, David, Pero, Đuro, Niko, Ilija, Stojan, Marko, Niko, Savo, Andro, Joko, Mašo, Stanko, Marko, Ivo. Slava je sv. Vrači koju su slavili svi Šestani i odseljeni Šestani Lekići (Seoca), Ratkovići (Sustaš), Đonkovići (Krnjice) itd.