Порекло презимена Вучедабић

19. новембар 2021.

коментара: 2

Вучедабићи из Шестана у Крајини (заселак Вучедабићи)

Вучедабићи се деле на Премовиће, Никовиће и Давидовиће.
Неки Вуча Караникић био се оженио из Вучедабића; он се преселио тамо на имање своје жене и пријешао у православље; од њега су Вучедабићи. Шестани тако причају и хоће да кажу, да је Вуча раније био католик. Ријетки су случајеви, да је католик пријешао у православље. Овај је случај невјероватан и зато, што се Вуча преселио близу своје браће, а зна се, да му није било никаква насиља да прелази у другу вјеру. Када узмемо у обзир овај случај, као и онај с Пецићима у Драчевици, можемо помишљати, да су Шестани y старије доба били православни, и да су се цокатоличили доцније, можда, у вријеме, када су Крајињани насилно принуђивани, да прелазе на Ислам. Утицај барских бискупа преко Горњих Шестана био је јак, те је Шестане приволио на прелазак у католицизам и сузбијао агитацију исламства. Вучедабићи су били остали без црпе; Крњичани су им тада, да би ово село сачували за своју веру, дали дио од своје цркве и примили их у заједницу, у којој и данас живе. Но Вучедабићи и Караникићи и данас се толико своје, и ако их раздваја вјера, да се међусобно не жене.

ИЗВОР: Андрија Јовићевић, Црногорско Приморје и KрајинаНасеља и порекло становништва (књига 11), Српски етнографски зборник (књига 23), Српска Краљевска Академија, Београд, 1922.

Претходни чланак:

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. Đorđe

    Po selu odakle su postoji i prezime Vučedabić uglavnom u Baru.

    • Djordje

      Vučedabići

      Iz Šestanskog selo Vučedabići su sledeća prezimena : Nikovići, Davidovići, Premovići, Živanovići, Đonkovići i Likovići. Od Premovića se po selu i starom prezimenu jedna porodica preziva Vučedabić. Đonkovići su preseljeni u susedne Krnjice. Likovići su prešli u islam i žive u selu Bese. Živanovići su se istražili. Rodoslov Nikovića zapisan 1914 dopunjen po jednoj liniji : Dabo, Vuča ( otud Vučedabić), Todor, Komnen, David, Pero, Đuro, Niko, Ilija, Stojan, Marko, Niko, Savo, Andro, Joko, Mašo, Stanko, Marko, Ivo. Slava je sv. Vrači koju su slavili svi Šestani i odseljeni Šestani Lekići (Seoca), Ratkovići (Sustaš), Đonkovići (Krnjice) itd.