Основана Задужбина “Порекло”

22. октобар 2021.

коментара: 2

Друштво српских родословаца “Порекло”, на својој 17. скупштини одржаној 2. октобра 2021. године, донело је одлуку о оснивању Задужбине “Порекло”, чији је главни циљ обезбеђивање средстава за Дом српских родословаца у Београду. Процедура оснивања окончана је 21. октобра 2021. званичним уписом Задужбине у Регистар задужбина и фондација, који се води при Агенцији за привредне регистре.

Иницијатива за оснивање Задужбине “Порекло” покренута је почетком 2019. године, на 11. скупштини Друштва. Више од две године трајало је прикупљање прилога за обезбеђивање основног (новчаног) капитала, неопходног за оснивање задужбине. Реч је о Законом о задужбинама и фондацијама (члан 12) прописаном износу од најмање 30.000 евра у динарској противредности, до којег смо дошли свакодневним прилозима чланова нашег удружења, њихових најближих и компанија којима руководе. Листа приложника објављивана је из дана у дан на посебној страници Задужбине, као и на Форуму Порекло. У тренутку доношења одлуке о оснивању Задужбине “Порекло” прикупљено је укупно 32.800 евра.

Поред главног циља – обезбеђивања непокретности (зграде или пословног простора) у којој ће бити смештен Дом српских родословаца – Задужбина “Порекло” има још осам циљева чијем ће остварењу тежити у наредном периоду:

– Формирање родословне библиотеке и читаонице;

– Покретање и подстицање родословне издавачке делатности (објављивање књига, часописа, зборника);

– Покретање и подстицање научно-истраживачке делатности из домена родословља и осталих сродних области;

– Организовање научних и културних скупова, програма и манифестација (научне конференције, радионице, едукативни програми, трибине, изложбе);

– Повезивање са сродним удружењима у земљи и расејању (завичајним, регионалним, братственичким и сл);

– Очување културних, историјских и традиционалних вредности српског народа;

– Неговање културе сећања на жртве и учеснике у ослободилачким и одбрамбеним ратовима;

– Очување и неговање српског језика и писма.

Кад је 2019. покренута иницијатива за подизање Дома српских родословаца рачуница је говорила да је само за изградњу објекта од 300 квадрата (не рачунајући земљиште на којем би се подигао) потребно 256.400 евра. У међувремену је дошло до великог скока цена у грађевинској индустрији и тај износ је данас вишеструко већи. Ова околност условила је да Управни одбор Задужбине “Порекло” на својој првој седници преиспита и реалније сагледа могућности за остварење главног циља. Тако се дошло до закључка да први наредни циљ представља прикупљање износа од 100.000 евра (у тај износ је већ укључен износ од 32.800 прикупљен као основни капитал). До процењеног износа од 100.000 евра дошло се после анализе тржишта некретнина у централним деловима Београда, која је показала да постоји могућност да се за наведени износ купи непокретност од око 100 квадратних метара, што би, у овом тренутку, задовољавало потребе рада Задужбине.

Задужбина “Порекло” ће сасвим сигурно, пре или касније, доћи до остварења главног циља – формирања Дома српских родословаца, што су својим доброчиним деловањем већ показали и доказали њени бројни приложници (њих око 300). Надамо се да ће нам се у овом подухвату прикључити и други људи добре воље, а сигурни смо да таквих у Србији  и расејању има много.

Знамо да у нашој земљи постоји много пречих потреба за сабирање и прикупљање новца него што што је то за потребе подизања једног родословног дома, али чврсто верујемо да ће наш народ препознати и подржати и овај племенити циљ. Сигурни смо да међу нама има и оних добрих људи који ће показати спремност да се уврсте међу велике задужбинаре, опредељујући одговарајућу непокретност за Задужбину “Порекло” и њен родословни дом. Нека ово буде позив њима и свима осталим да се упишу међу оне добротворе и задужбинаре, каквих је међу Србима увек било – од светородне лозе Немањића до данас.

За све ближе информације можете нам се јавити на имејл адресу [email protected] или телефон +381649001879.

Flag Counter

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. Zoran Antonijević

    КОНАЧНО! За веома кратко време родословци су (смо) успели да остваримо први део велике и изузетно важне идеје о подизању Дома Родословаца. У времену када се води права борба за очување нашег писма и његове употребе у свим сферама СРБскиг животних простора, ово је један од светлих и значајних момената којим обележавамо своје постојање, сврху и циљ. Надам се да ће ускоро бити остварен комплетан програм подизања овог здања и да ћемо имати свој кутак где ће се окупљати наши чланови и многи други којима је блиско све што ми радимо и чинимо. Посебна захвалност нашем председнику и неуморном Јовици Кртинићу за све што чини и што ће још учинити, надам се уз помоћ многих од нас. СВАКА ЧАСТ и поздрав од срца за све садашње и будуће чланове Удружења ПОРЕКЛО. Зоки

  2. Srbenda Legenda

    Честитке и све похвале донаторима!