Порекло презимена Угрчић

1. јул 2021.

коментара: 3

Презиме Угрчић налазимо у Далмацији: матица овог рода је у Ивошевцима, а има их и у Чучеву, Руделама, Кистању и Книну. Славе Никољдан зимски. Непознато је њихово раније порекло, али се зна да су у Ивошевцима били почетком 18. века. Огранци Угрчића имају уже надимке: Лукотић, Пиштрић, Пулијар, Шантић и Козарица.

Презиме, односно патроним Угрчић налазимо још у средњем веку, али не на простору Далмације, већ знатно јужније. Ha гробном камену Остоје Рајаковића у цркви Богородице у Охриду стоји натпис: „Престави се раб божији Остоја Рајаковић, по гуслама Угрчић и суродник краља Марка, зет жупана Гpone, лета 6888, месеца октомврија десетога, индиктиона трећег. А вас молим, братијо моја вољена, који читате, простите раба божија, пошто ви можете бити као ја, а ја пак као ви никада“. Натпис је из 1379. године. Имамо и ћирилични натпис на мрамору у Которцу у Босни (код Сарајева) из 15. века, који каже: „Асе лежи Богчин Степана Угрчића син…“, и на крају натписа стоји „а се писах Угарак“.

Овај натпис из 16. века би могао навести на закључак да су Угрчићи из Босне дошли у Далмацију и да имају везе с власима Угарцима, знатним племеном које се помиње у Љубомиру и Љубињу средином 15. века. У дубровачком документу из 1461. године помињу се двојица влаха Угарака – “Radogna Grubaceuich et Vocazius Cechernichii de Ugarci“. Исту двојицу налазимо у османском дефтеру за херцеговачки санџак из 1477. године, уписане као Радоња син Грубача (старешина џемата) и Вукач син Цицерине (?), пописан међу ожењеним мушкарцима. Њихов џемат насељавао је љубињска села Крушевицу и Вођене. Један део влаха Угарака се у 16. веку преселио у Далмацију и помињу се још 1550. у попису Клишког санџака и у османским пописима Далмације у 16. веку.

Ретка основа овог презимена може указати на везу више сличних презимена са подручја Далмације и Лике, попут Угарковић, Угарчић, Угрица, Угрчић, да су истог порекла и да потичу од средњовјековних влаха Угарака. У неким старијим документима може се наћи и презиме Угрчевић.

Међутим, генетика не иде у прилог вези братства Угрчића с власима Угарцима. Наиме, код тестираног Угрчића из Ивошеваца утврђено је да је носалц хаплогрупе N2 P189.2 Y7310 FGC28435. Ова грана типична је за племе Бањана из Старе Херцеговине, данас западних делова Републике Црне Горе, као и њихових огранака у Пиви и исељеника у другим крајевима. Основна слава Бањана је Јовањдан, но слава није константа, подложна је промени у одређеним околностима, те се не би требало чврсто везивати за тај податак. Са друге стране, код већег броја родова из Херцеговине (њихови резултати ће бити објављени у најављеној књизи о генетици херцеговачких Срба), као и из Далмације, који су највероватнији потомци влаха Угарака, утврђена је хаплогрупа R1b U152 Y4355.

Етимолошки, презимена Угрчић и Угрчевић могли би доћи од личног имена или надимка Угрч / Угрча. Шта је у основи ових имена, тешко је рећи. Можда би они могли доћи од глагола угрчити се – одузетост дела тела (нпр. због можданог удара), по чијим видљивим последицама је могао бити прозван предак ових родова.

Извори:

Đuro Šurmin, Hrvatski spomenici (od godine 1100-1499), sveska I, 1898

Стари српски записи и натписи, књига 12, Просвета – СКЗ, 1986.

Есад Куртовић, Дубравчићи, власи Угарци са подручја Љубомира,  2008.

Александар Бачко, Породице далматинских Срба, Зборник за српску етнографију и историју књига 2, 2008.

Српски ДНК пројекат

www.benkovac.rs

https://www.poreklo.rs/2018/09/15/poreklo-prezimena-selo-ivosevci-kistanje/

https://forum.poreklo.rs/index.php?topic=888.msg11398#msg11398

https://forum.poreklo.rs/index.php?topic=5213.msg137180#msg137180

Avatar photo

Аутор чланка:
Небојша Бабић

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

  1. Neko,tamo daleko

    Mozda neki svedeni oblik reci ugar/ugarcic? Pretpostavka da je u jednom trenutku zbog stalnih ratova Turske i Madjarske (U(n)gara) za njih postalo previse opasno da navode svoje pravo prezime koje je ukazivalo na neprijateljsku zemlju.Taj promijenjeni/svedeni oblik prezimena opstao i nakon sto su se Turci povukli sa tih teritorija…
    Pretpostavljam da navedenu R1b u tekstu mozemo pronaci u danasnjoj Madjarskoj?

    • Небојша Бабић

      Није немогуће ни да ово презиме има основу у етнониму Угри.
      Што се хаплогрупе тиче, R1b је утврђена као генетика родова који потичу од влаха Угарака, док је за род Угрчића тетсирањем утврђена хаплогрупа N2.

  2. Небојша Бабић

    Једна исправка: тестирани Угрчић није FGC28435, већ нека још неоткривена паралелна грана. Тренутно је најисправније рећи да су Угрчићи N2 P189.2 FT182494