Порекло Гордане Петковић Лаковић

26. март 2021.

коментара: 0

Гордана Пековић Лаковић, чуварка српске културе и традиције у Канади

Рођена: 21.02.1960. године у Београду

Занимање: Књижевница, новинарка, хуманитарка, угледна чланица заједнице Срба у Канади, глумица аматерског позоришта, директор и руководилац маркетинга и ИТ пројеката.

Родитељи: Отац Видосав Петковић, рођен у Вољчинцима, општина Житорађа и мајка Недељка (девојачко презиме Чубрило) рођена у селу Доње Церање, општина Бенковац.

Крсна слава: Свети архангел Михаило (Петковићи); Свети Лука и Свети Илија (Чубрило).

Порекло по оцу: Очева фамилија је пореклом из Ниша, село Вољчинци, општина Житорађа. Не знам много о њима. Отац је преминуо када сам имала 13 година, мајка се преудала и од тада губим траг са очевом фамилијом. Деда по оцу звао се Душан Петковић, а баба Љубица.

Порекло по мајци: Презимена која се помињу у нашој фамилији по мајци су: Рњак, Додиг, Жежељ, Чубрило и Млинар. Баба се звала Манда Жежељ (удата Чубрило), место рођења Бенковачко село, Задар. Родитељи: Милан Жежељ и Јованка Млинар. Деда се звао Спиридон Чубрило од оца Алексе Чубрило и мајке Симеоне Џелат.

Учесници ратова са мајчине стране су: деда Спиридон, баба Манда, тетка Симеона и ујак Славко Чубрило. Са очеве стране, не знам.

Деда Бранко Жежељ, рођен у Бенковцу 1910. године био је познат по изградњи мостова.

Између осталих конструисао је и Жежељев мост у Новом Саду који је срушен током НАТО бомбардовању 1999. године.

Породица: супруг Јован Лаковић, машински инжењер, син Горан Милић, IT Specialist, кћерка Марија Милић, дизајнер унутрашње архитектуре и брат Радослав Петковић.

Биографија: Детињство провела у Београду, а 1994. године сели се са породицом у Торонто где и данас живи. Више образовање из области информатике и бизниса стекла је у новој земљи боравка. Данас је сувласник породичне компаније „ESS Corporation“, која се бави производњом индустијских система за филтрацију.

Библиографија: „Колона“, „То нисам ја“, „Dance of life“, „Зашто смо отишли“, „На раскрсници“ „Радозналица“ и многе друге.

Новинарски рад: Била је дугогодишњи сарадник Српске телевизије Торонто и листа „Новине Торонто“, сада пише за часописе „Источник“ и „Драму“. Године 2019. постала је организациони директор месечника „Слово“.

Позоришни рад: Глумила је у „Српском порозишту Торонто“ и „Театару 10 с Лукачем“.

Друштвени рад: Иницирала и реализовала акцију за прикупљање средстава за преименовање горњег дела улице Burlington у Хамилтону (ка Нијагариним водопадима) у Булевар Николе Тесле.
У сарадњни са Колом српских сестара „Царица Милица“ из Дрвенте помаже угрожене породице те општине. Донатор је разних црквених манифестација. Позната као мецена културе и уметности и чуварка српске националне баштине.

Чланство: Члан је Удружења књижевника Србије, Удружења драмских писаца Србије, Института за дечију књижевност, Српске националне академије у Канади, Матице српске, Матице исељеника Срба у региону и многих других удружења.

Награде и признања: Повеља Матице исељеника и Срба у региону за допринос унарпеђењу веза државе Србије и наших људи у иностранству (Београд, 2018); Награда „Растко Петровић“ Матице исељеника и Срба у региону за зборник радова „Зашто смо отишли“ (Београд, 2018); Награда „Златна значка“ Културно-просветне заједнице Србије за дугогодишњи допринос развијању културних делатности (Торонто, 2019) и многе друге награде.

Гордана је лауреат још многих признања за хуманитарна дела, очување српске културе и традиције и квалитета веза маците и дијаспоре.

Avatar photo

Аутор чланка:
Маријана Кнежевић

Претходни чланак:

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.