Poreklo Gordane Petković Laković

26. mart 2021.

komentara: 0

Gordana Peković Laković, čuvarka srpske kulture i tradicije u Kanadi

Rođena: 21.02.1960. godine u Beogradu

Zanimanje: Književnica, novinarka, humanitarka, ugledna članica zajednice Srba u Kanadi, glumica amaterskog pozorišta, direktor i rukovodilac marketinga i IT projekata.

Roditelji: Otac Vidosav Petković, rođen u Voljčincima, opština Žitorađa i majka Nedeljka (devojačko prezime Čubrilo) rođena u selu Donje Ceranje, opština Benkovac.

Krsna slava: Sveti arhangel Mihailo (Petkovići); Sveti Luka i Sveti Ilija (Čubrilo).

Poreklo po ocu: Očeva familija je poreklom iz Niša, selo Voljčinci, opština Žitorađa. Ne znam mnogo o njima. Otac je preminuo kada sam imala 13 godina, majka se preudala i od tada gubim trag sa očevom familijom. Deda po ocu zvao se Dušan Petković, a baba Ljubica.

Poreklo po majci: Prezimena koja se pominju u našoj familiji po majci su: Rnjak, Dodig, Žeželj, Čubrilo i Mlinar. Baba se zvala Manda Žeželj (udata Čubrilo), mesto rođenja Benkovačko selo, Zadar. Roditelji: Milan Žeželj i Jovanka Mlinar. Deda se zvao Spiridon Čubrilo od oca Alekse Čubrilo i majke Simeone Dželat.

Učesnici ratova sa majčine strane su: deda Spiridon, baba Manda, tetka Simeona i ujak Slavko Čubrilo. Sa očeve strane, ne znam.

Deda Branko Žeželj, rođen u Benkovcu 1910. godine bio je poznat po izgradnji mostova.

Između ostalih konstruisao je i Žeželjev most u Novom Sadu koji je srušen tokom NATO bombardovanju 1999. godine.

Porodica: suprug Jovan Laković, mašinski inženjer, sin Goran Milić, IT Specialist, kćerka Marija Milić, dizajner unutrašnje arhitekture i brat Radoslav Petković.

Biografija: Detinjstvo provela u Beogradu, a 1994. godine seli se sa porodicom u Toronto gde i danas živi. Više obrazovanje iz oblasti informatike i biznisa stekla je u novoj zemlji boravka. Danas je suvlasnik porodične kompanije „ESS Corporation“, koja se bavi proizvodnjom industijskih sistema za filtraciju.

Bibliografija: „Kolona“, „To nisam ja“, „Dance of life“, „Zašto smo otišli“, „Na raskrsnici“ „Radoznalica“ i mnoge druge.

Novinarski rad: Bila je dugogodišnji saradnik Srpske televizije Toronto i lista „Novine Toronto“, sada piše za časopise „Istočnik“ i „Dramu“. Godine 2019. postala je organizacioni direktor mesečnika „Slovo“.

Pozorišni rad: Glumila je u „Srpskom porozištu Toronto“ i „Teataru 10 s Lukačem“.

Društveni rad: Inicirala i realizovala akciju za prikupljanje sredstava za preimenovanje gornjeg dela ulice Burlington u Hamiltonu (ka Nijagarinim vodopadima) u Bulevar Nikole Tesle.
U saradnjni sa Kolom srpskih sestara „Carica Milica“ iz Drvente pomaže ugrožene porodice te opštine. Donator je raznih crkvenih manifestacija. Poznata kao mecena kulture i umetnosti i čuvarka srpske nacionalne baštine.

Članstvo: Član je Udruženja književnika Srbije, Udruženja dramskih pisaca Srbije, Instituta za dečiju književnost, Srpske nacionalne akademije u Kanadi, Matice srpske, Matice iseljenika Srba u regionu i mnogih drugih udruženja.

Nagrade i priznanja: Povelja Matice iseljenika i Srba u regionu za doprinos unarpeđenju veza države Srbije i naših ljudi u inostranstvu (Beograd, 2018); Nagrada „Rastko Petrović“ Matice iseljenika i Srba u regionu za zbornik radova „Zašto smo otišli“ (Beograd, 2018); Nagrada „Zlatna značka“ Kulturno-prosvetne zajednice Srbije za dugogodišnji doprinos razvijanju kulturnih delatnosti (Toronto, 2019) i mnoge druge nagrade.

Gordana je laureat još mnogih priznanja za humanitarna dela, očuvanje srpske kulture i tradicije i kvaliteta veza macite i dijaspore.

Avatar photo

Autor članka:
Marijana Knežević

Prethodni članak:

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.