Poreklo prezimena, selo Paučina (Rožaje)

6. februar 2021.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Paučina, opština Rožaje – Crna Gora. Prema knjizi dr Milisava D. Lutovca „Rožaje i Štavica – antropogeografska ispitavanja“ u izdanju Srpskog etnografskog zbornika, Beograd 1960. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Selo je u dolini Paučineke Rijeke koju sačinjavaju Rikavac, Luleško vrelo i mnogi manji potoci. Naselje je delom u aluvijalnoj ravni, a delom na blagim padinama; opkoljeno je sa tri strane visokim šumovitim brdima (Soha, Gredelište, Šiljak, Rudnica, Musina Jama), koja su obrasla visokom četinarskom šumom. Paučini pripada i deo u planini Gradine, koja je udaljena od sela 3—4 kilometara.

Vode.

Paučina obiluje u vodi. Sem reka i potoka koji služe za pojila stoke, ima svuda izvora. Glavne vode su: Vrelo, Grohot, Krš, Hajrova Česma, Do (česma kod Grobnica).

Tip ssela, zemlje i šume.

Krajevi u selu nose nazive: Lugovi (sredina sela), Meljovića Potok, Badulj, Blato, Budin Do, Johe, Kleče, Rijeke, Valoge, Krstovi, Vrelo, Grobnice, Alijići (zaselak), Pšeničište, Vagarni Krš, Lokva, Krstovi, Česta, Musine Rašće. Šume su: Rijeka, Rikavci, Gledališta, Soha, Voznik, Pecki Krš i Ciganska Ravan.

Starine u selu.

Ostaci starijeg stanovništva su Grobnice, gde je bilo staro srpsko groblje, zatim „latinsko groblje“ na Blatu i Krst (zapis).

Poreklo stanovništva.

Preci današnjeg stanovništva doseljeni su pre 250 godina. Najpre su se doselili:

-Camići (10 k.), koji kažu da su Klimente (Vukle). Rođakaju se sa Balotićima jer su išli zajedno u osvetu i tražili krv jedni za druge. Uvek su govorili samo srpski. Nisu se množili.

-Grlići (6 k.),

-Alijići (4 k.),

-Seferovići (12 k.) i:

-Husovići (10 k.) kažu da prinadaju plemenu Gašu i da su došli iz okoline Đakovice. O njihovom naseljavanju u Paučini priča se dvojako. Jedni govore da su pobegli od krvi, dok drugi tvrde da su došli kao stočari za vreme leta i tu se stalno naselili. Koliko se pamti, u kući su govorili samo srpski. Najverovatnije je da su iz Bjelopavlića, jer se ovi rođakaju sa Gašanima.

IZVOR: Prema knjizi dr Milisava D. Lutovca „Rožaje i Štavica – antropogeografska ispitavanja“ u izdanju Srpskog etnografskog zbornika, Beograd 1960. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.