Порекло презимена, села Јужни и Северни Кочарник (Тутин)

6. јануар 2021.

коментара: 0

Порекло становништва села Јужни и Северни Кочарник, општина Тутин – Рашки округ. Према књизи Милисава Л. Лутовца „Рожаје и Штавица – анропогеографска испитивања“ издање САНУ 1957. године, Одељење друштвених наука. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Село је на благим странама између Видрењака и Папуље. Делисе на два краја који су удаљени један од другога око 1,5 км. Оба краја имају исти назив само их за разлику називају Горњи (Јужни) и Доњи (Северни) Кочарник.

Историјат села.

Раније, пре данашњег становништва, било је само једно насеље на месту „Старо Село“ у подножју Голог Брда. На врху овога брда се види старо српско гробље и остаци капеле у њему. Доцнијн досељеници су y место једног засновали два насеља која и сада ипак чине једно село.

Земље и шуме.

Кочарник је претежно у ливадама које су по деловима; њиве су на благим и оцедитим странама. Сви крајеви села носе називе старијег становништва: Јоша, Округлице, Карашик, Цикиљевац, Поље, Обориште, Каменуше, Бела Вода, Голо Брдо, Брдо, Стране, Осоје, Локве, Старо Село (сада утрине), Крчевине, Окутњице.

Воде.

Воде у насељу су поглавито „стублине“: Велики До (стублина), Пушкећуља (стублина) која је припадала некон роду Пушкићина, Добра Вода код Старог Села.

Старине у селу.

Од старог српског становништва остало је гробље на Голом Брду близу „Старог Села“ у коме се и данас виде кућишта. У гробљу је била и велика капела. Душачко гробље, које носи назив њеног старијег рода и гробље у Просопу (Кочарничко Поље) са остацима капеле, такође су трагови ранијег српског становништва.

Порекло становништва.

Преци данашњег становништва досељени су са разних страна у току 19 века.

-Сташевићи (5 к.) (св. Никола) дошли су из суседног села Попа пре 120 година,

-Вељовићи (13 к.) (св. Лука) досељени су из Јохове Воде (Горњи Бихор),

-Алексићи (4 к.) (св. Илија) из Шустера код Рожаја a тамо из околине Плава,

-Јовановићи (2 к.) (св. Мрата) ·— Кулизе из Бишева код Рожаја,

-Милутиновићи (4 к.) из Добриње. Род су са Савићима у Добрињи.

-Марковићи (4 к.) досељени су скоро из Липице,

-Зечевићи (3 к.) из Попа. Род су са Зечевићина у Попама.

-Несторовићи (1 к.), род су са Несторовићима у Лукавици.

ИЗВОР: Према књизи Милисава Л. Лутовца „Рожаје и Штавица – анропогеографска испитивања“ издање САНУ 1957. године, Одељење друштвених наука. Припремио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.