Порекло презимена, село Сапар (Гњилане)

29. септембар 2020.

коментара: 0

Порекло становништва села Сапар, општина Гњилане – Косовскопоморавски округ. Према књизи Атанасија Урошевића „Горња Морава и Изморник“, издање Београд 1935. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај и тип села.

Село је при врху леве падине брда Белог Камена. Дели се у две махале: у Горњу и Доњу, које су удаљене свега за стотину метара. Куће у махалама су груписане.

Постанак села.

Село су наново основали Арбанаси пре 100 година, ношто су се одвојили од села Буковика. Приликом настањивања Арбанаса село је било напуштено, али се зна, да су у Сапару пре тога живели Срби. Приликом поновног оснивања род Исеновит је подигао садашњу Горњу Махалу. На неколико година после тога постала је Доња Махала досељавањем Арбанаса из Карадага. Изгледа, да се село раније звало Цапар, јер се у турским старим тапијама пише као Чапар.

Порекло становништва.

У селу живе само Арбанаси.

Родови:

-Исеновит (10 к.), од фиса Соп. Издвојени од родова у Буковику пре 100 година. Старина као код буковичких родова, из Пруше код Скадра.

-Фејзовит (9 к.), од фиса Бериш ; издвојени од родова Беришана из Станчића пре 120 година и најпре (око 20 година) били чифчије y Доњем Кусцу, док се нису окумили са Сапарцима, те им ови за незнатну цену уступе један део свога имања-.

-Мркој (2 к.), досељени из Мркоја (Јабланица) као мухаџири 1878. године. Фиса су Краснића.

ИЗВОР: Према књизи Атанасија Урошевића „Горња Морава и Изморник“, издање Београд 1935. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.