Poreklo prezimena, selo Stančić (Gnjilane)

11. septembar 2020.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Stančić, opština Gnjilane – Kosovskopomoravski okrug. Prema knjizi Atanasija Uroševića „Gornja Morava i Izmornik“, izdanje Beograd 1935. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj  sela.

Selo je oko izvorišta Karadag–Reke.

Zemlje i šume.

Topografski su nazivi za njive: Arat te Stani (Njive kod Stana — pojate) i Arat te Ravši (Njive u Ravnici); za šumu: Tupan i Arat Bošnjakut (Bošnjačke Njive).

Tip sela.

Selo je razbijenog tipa. Deli se u četiri mahale: Dabedić, Muća, Topljan i Zlokućan Pošt (Donje Zlokućane). Mahale se zovu po rodovima koji u njima žive osim poslednje, koja ima ime susednog sela skopskog kraja sa atributom Pošt (Donje). Između mahala ima po 15–25 minuta hoda, ali i kuće u mahalama nisu na okupu, već razbacane u malim grupicama po brdima.

Postanak sela.

Arbanasi kažu, da njihovi preci ovde nisu zatekli selo. Selo je osnovao rod Dabedić pre 210 godina. U selu žive samo Arbanasi.

Poreklo stanovništva.

Rodovi.

-Dabedići (27 k.), od fisa Beriš ; doseljeni kao katolici, ali odmah po doseljavanju prešli u islam. Starinom su iz severne Arbanije, ali su doseljeni preko Tetova. Prvo su se nastanili u kumanovskom selu Lipkovu, potom prešli u kumanovsko selo Izvor, a uskoro zatim u Karadag, gde su se nastanili na mestu sadašnjeg sela.

-Muća (12 k.) od fisa Beriš; doseljeni su iz Arbanije posle Dabedića.

-Topljan (20 k.) i Zlokućan (6 k.), od fisa Gaš; doseljeni su iz Malesije pre 150 godina.

IZVOR: Prema knjizi Atanasija Uroševića „Gornja Morava i Izmornik“, izdanje Beograd 1935. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.