Порекло презимена, село Шашаре (Витина)

26. јул 2020.

коментара: 0

Порекло становништва села Шашаре, општина Витина – Косовскопоморавски округ. Према књизи Атанасија Урошевића „Горња Морава и Изморник“, издање Београд 1935. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села и воде.

Село је на брдима југозападно од Летнице, од које је удаљено 1 км. Вода за пиће добија се из два извора у селу, од којих је „Врело“ доста јако, али ови извори ипак не подмирују потребу, те се вода доноси и из удаљене речице западно од села.

Земље и шуме.

Топографски су називи за њиве: Чешмин, Понеш, Рудина, Суви Рад и Присој; за шуму: Вељи Bp’, Здравац, Караманова Ливада, Игришка Река, Варнице и Ложиште.

Тип села.

Село је разбијеног типа. Дели се у пет махала: Гргића, Божића, Џавића, Рајића и Гејића. Између прве три махале је незнатан празан простор, док су друге две и међусобно и од првих удаљене по 5 минута хода Махале се зову по родовима који у њима живе. Село има и мухаџирску групу кућа, која је 3 км. јужно од села и зове се „Заграће“.

Старине и име селу.

Топографски називи Рудина, Ложиште и Варнице, као и налазишта згуре поред Игришке Реке, указују да је овде било неко рударско насеље или да су у њему извесно време боравили становници рударског занимања. И само име селу као да је дошло од Саса, рудара средњевековне Србије.

Постанак села.

У Шашару су живели православни Срби. Неких од њихових потомака има по селима Горње Мораве, а у општем делу код исељавања је изнето да их има и y Скопској Црној Гори. По предању у Летници је православне Србе у Шашару покатоличавао неки богати католик из Летнице, а процес покатоличавања је потпомаган и брачним везама између католика у Летници и ранијег православног живља у Шашару, као и доцније у самом Шашару између становништва обе вере. Не може се сазнати, да ли је са православним живљем у овом селу живело и старо католичко становништво, као и који су потомци тих старих католика, а који од доцније покатоличених. У самом селу се о овом процесу не може сазнати ништа и, да би затрли траг, сви се родови издају за досељеничке са непознатих страна. Међутим, становници осталих српских католичких села кажу, да су и они из Босне.

Порекло становништва.

Изузев мухаџире у Заграђу, Шашаре је католичко село српскога језика.

Родови су:

-Божићи (24 к., Велика Госпођа);

-Рајићи (22 к., Велика Госпођа);

-Гејићи (21 к., св. Никола);

-Гргићи (16 к., св. Никола);

-Џавићи (27 к., Велика Госпођа).

Сви су ови родови непознатог порекла.

У Заграђу живи арбанашки мухаџирски род:

-Оруглица (4 к.), од фиса Бериш, досељен 1878. из Оруглице (Јабланица).

ИЗВОР: Према књизи Атанасија Урошевића „Горња Морава и Изморник“, издање Београд 1935. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.