Објављена књига „Караклије“ нашег сарадника Небојше Мићића Reviewed by Momizat on . У издању Друштва српских родословаца "Порекло" изашла је из штампе породична хроника "Караклије", ново дело нашег члана и сарадника Небојше Мићића (аутор књиге У издању Друштва српских родословаца "Порекло" изашла је из штампе породична хроника "Караклије", ново дело нашег члана и сарадника Небојше Мићића (аутор књиге Rating: 0
You Are Here: Home » Инфо » Вести » Објављена књига „Караклије“ нашег сарадника Небојше Мићића

Објављена књига „Караклије“ нашег сарадника Небојше Мићића

У издању Друштва српских родословаца „Порекло“ изашла је из штампе породична хроника „Караклије“, ново дело нашег члана и сарадника Небојше Мићића (аутор књиге „Борина – прошлост и порекло становништва“). Средишња тема књиге је прошлост и родослов Караклића из Заовина на планини Тари, те огранака ове фамилије у Буару код Ужица, Бесеровини под Таром, Брасини на Гучеву, и свугде по свету. Обрађен је, такође, и родослов шумадијских Караклића из Клоке код Тополе, чиме је у потпуности покривено ово јединствено презиме. 

У уводним поглављима разматрано је питање старог порекла и етимологије презимена Караклија/Караклић, у ширем контексту припадања овог рода великом братству Караклаја, чија је постојбина у Шаренику на планини Јавор. Допуњени су подаци о Караклајама раније објављени у књизи „Братство Караклаја“ (Стишовић, Милошевић, Чачак 2012). Разлучена је путања сеобе Караклија из Шареника у Заовине, у првој половини деветнаестог века, и приређен текстуални родослов Караклића организован у пет целина, према петорици браће, првобитних досељеника. Родословом су обухваћени Караклићи из Заовина, Буара, Бесеровине, Брасине, босанских села у близини Заовина, као и њихови даљи колонисти и расељеници. Наредно поглавље доноси веома занимљиву причу о сеобама Караклаја из Шареника у Мајдан на Руднику. Ово село је представљало „успутну станицу“ за даље премештање Караклаја у Брестовик код Смедерева, као и Караклића у Клоку. Посебно је обрађен родослов Илића-Караклаја из Мајдана, који у књизи „Братство Караклаја“ нису ни поменути. Затим следи поглавље у коме се детаљно разматра порекло и родослов Караклића у Клоки.

Поглавље под насловом „Описи села“ даје причи историјски и географски оквир. У њему се налазе прикази села: Заовина, Буара, Брасине, Мајдана и Клоке. У другом делу књиге дати су разнолики прилози и приче из завичајне историје: ко су били Уремовићи, два пореска тефтера из времена кнеза Милоша који доносе прве пописе домаћинстава у Заовинама, догађаји на „сувој граници“ током „велике источне кризе“ 1875-1878. године, експлоатација шуме на Тари крајем 19. и почетком 20. века и улога Караклића у зачецима дрвне индустрије, прича о сеоби Караклића  у Брасину, пописи жртава Првог светског рата, Други светски рат на сувој граници и улога Караклића у четничком покрету, истраживање о воденицама у Заовинама, Караклајићи и Караклићи у граду Ужицу, Јездићи из Заовина у Бесеровини и Брасини, Мандићи из Заовина у Ковиљачи, те друге занимљиве приче и анегдоте.

 

 


Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top