Порекло становништва, село Штрбулово (Глоговац) Reviewed by Momizat on . Порекло становништва села Штрбулово, општина Глоговац – Косовски округ. Према књизи Татомира Вукановића „Дреница“ – а на основу истраживања обављених од 1934. д Порекло становништва села Штрбулово, општина Глоговац – Косовски округ. Према књизи Татомира Вукановића „Дреница“ – а на основу истраживања обављених од 1934. д Rating: 0
You Are Here: Home » Завичај - села и градови » Порекло становништва, село Штрбулово (Глоговац)

Порекло становништва, село Штрбулово (Глоговац)

Порекло становништва села Штрбулово, општина Глоговац – Косовски округ. Према књизи Татомира Вукановића „Дреница“ – а на основу истраживања обављених од 1934. до 1937. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај и тип села, воде и гробља.

Штрбулово се налази на домаку реке Дренице, и припада џематском типу дреничких села. Скоро свако домаћинство има у својој окућници бунар са пијаћом водом. У непосредној близини сеоског насеља састају се Горња и Доња Дреница.

До сеоског насеља налази се старинско гробље, знано Vorre témutrajé’, кроз које пролази железничка пруга Приштина ·– Пећ.

Покрај Штрбулова, се налази и данашње сеоско гробље, које је около опкопано ендеком (каналом).

Према статистичким подацима из 1914. године Штрбулово је имало 183 становника.

Према попису становништва из 1921. године, Штрбулово је имало 149 становника, са 21 домаћинством.

Порекло становништва.

Према испитивањима у народу, из 1935. године у Штрбулову су обитавали следећи родови:

А р б а н а с и:

-Мзез –– Мзи, фис Криези, 24 куће. Пореклом су из Арбаније, одакле су се доселили у старини у околини Ђаковице, где су били чифчије ђаковачких бегова (помињу Риза – бега). Одатле су две куће пресељене у Дреницу, 1735. године, населивши се у село Доманек. Из Доманека се 1 кућа доселила у Штрбулово. Од овога рода 2 куће су се одселиле у Арбанију, 1928. године.

-Раћ, фис Гаш, 5 куће. Досељени су из села Врмце – Подрима, 1855. године. У Врмцу су се доселили из села Будакова – Призрен, а y Дреницу се доселила 1 кућа.

Према изнетоме у 1935. години у Штрбулову су обитавала 2 арбанашка рода, са 29 кућа.

Према попису становништва из 1948. године Штрбулово је имало, 269 становника, од тога 140 мушких и 120 женских, са 38 домаћинства.

ИЗВОР: Према књизи Татомира Вукановића „Дреница“ – а на основу истраживања обављених од 1934. до 1937. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.


Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top