Порекло презимена Стипић

2. децембар 2019.

коментара: 4

Презиме Стипић код православних Срба присутно је у Лици и Босанској крајини.

У Лици су били у селу Понор, са славом Св. Јован.

Забележени су у селима Лохово код Бихаћа (потичу од личких Стипића) и  Лоховским Брдима (заселак Корита).

Стипића има и католика, углавном у Херцеговини (у Дувну).

 

Коментари (4)

Одговорите

4 коментара

  1. Marija Radosavljević

    Moje majke otac je Stipić tj.moj djed ,katolik,sa Banije.Ne znam puno o toj grani mojih predaka ,grana se ugasila ali rekla bi da su nekad bili pravoslavci tj.Srbi i primili katoličanstvo u nekoj prošlosti jer ima još dosta Srba sa tim prezimenom vidim.moji su od Dvor na Uni pa ako neko nešto više znade molim vas javite.Hvala

    • Dušan

      Tvoja tvrdnja da su prešli na katoličanstvo je neverovatno glupa. Pogledaj prezime…Stipić. Koren prezimena je osobno ime Stipe. To ime kod Srba ne postoji nego isključivo kod hrvata. Ime je Ličko, dalmatinsko i klasično ime za ikavski region. Verovatnije je da su ti Stipići prešli na pravoslavlje. Srba prezimenom Stipić nema puno dok hrvata imaš na hiljade

      • Marija Radosavljevic

        Sad sam nasla vas komentar Dusane,hvala sto ste uzeli vremena da nesto kazete.CVJETicanin,CVIJETinovic,CVETanovic,CVITkovic imaju isti koren na ijekavici,ekavici i ikavici i srbska su prezimena sto samo pokazuje da nema veze .Znamo da su Srbi u velikom broju uvek ziveli u Dalmaciji,Lici,Kordunu,Baniji…i pokatolicavani masovno i kontinuirano.Stipici su slaviliSv.Jovana Krstitelja.Sv.Nikolu.Ignjatija kaza Sematizam gornjo-karlovac.dijeceze iz 1883.g.zatim u parohiji Bihac i Hrgar kaze Dorde Janjatovic Stipici slave Sv.Jovana,u Lohovo su Stipici dosli iz Ponora u Lici kaza”Naselja Bihac.sreza iz 1922g i Lohovska Brda,zaseokKorita dosli iz Korenice,svi slave sv.Jovana.

        • Borislav

          Prije pojave prezimena postojalo je ime Stipić (deminutiv imena Stipo) i kao takvog ga u rodoslovlju plemenitih Kačića navodi Andrija Kačić Miošić. I danas postoje osobe s imenom Stipić (kao i ime Ivić i druga konstrukcijski slična imena). No porijeklo ptezimena Stipić nije uvijek i svugdje vezano na ime Stipić pa je često vezano uz ime Stipo i Stipe.
          Stipići, od hercegovačkih, dalmatinskih, banovinskih, slavonskih do bunjevačkih mahom su Hrvati, rimokatolici. Stipići koji su Hrvati grkokatolici najčešće su u području grkokatoličke Arhiepiskopije Krizevačke pa je i sam arhiepiskop Stipić (Milan). Pravoslavni Stipići su pojavnost na razini senzacije manje od moguće statističke pogreške. I (vjerujem, a nitko nema dokaza) u određenim povijesnim i životnim okolnostima su kao Hrvati katolici prešli na pravoslavlje.