Порекло презимена, село Крајмировце (Липљан)

11. новембар 2019.

коментара: 0

Порекло становништва села Крајмировце (по књизи Крајмировци), општина Липљан – Косовски округ. Према књизи Татомира Вукановића „Дреница“ – према истраживањима обављених од 1934. до 1937. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Тип села и старине.

Крајмировци је село џематског типа села, а дели се на четири махале: Ризан, Метовић, Алуровић и Ћерић. Свака махала има и своје посебно гробље, тако да у селу постоје четири гробља.

Воде и остали подаци оселу.

У селу се налази сеоски бунар, који најчешће служи за утолу жеђи путницима пролазницима. Два брдашца покрај села носе називе: Трнава и Граб. Кроз село тече Крајмировачка река, на којој се напаја домаћа стока, служи исто тако и за наводњавање, као и за домаће потребе. Наводњавање врше према шорту, а ред наводњавања траје 24 сата од куће. У селу постоји и редовничка воденица, а ред мељива жита одређује се према реду наводњавања, истодобно бива.

У махали Ризан има чесма која се назива Kroni i shieve, а налази се y једној окућници. У другој окућници се налази Kroni gur, а у трећој окућници постоји Krom’ kokctve. Насред села је извор, звани Блаћак. До села се налази извор Kroni keizures.

Колективна сеоска шума налази се у планини Липовици, као и на брдима Грабу и Трнави.

Постоји традиција даје у старини у Крајмировцу постојало много чесама, као и да је главно занимање становништва било сточарство.

Према статистичким подацима из 1914. године. Крајмировце је имало 526 становника.

Према статистичким подацима из 1921. године, Крајмировце је имало 422 становника, са 60 домова.

Порекло становништва.

Према проучавањима насеља и порекла становништва у Крајмировцу 1935. године, популационо стање је било следеће:

Арбанаси:

Помињем, сви родови села Крајмировца припадају фису Марина. Преглед родова у селу Крајмировцу био је овај:

-Ризан, 9 кућа.

-Метовић, 13 кућа.

-Алуровић, 26 кућа. Према родовској традицији род Ризан води српско порекло и потиче из околине Ђаковице, у ислам су прешли 1835. године.

-Ђерић, 30 кућа. Према родовској традицији воде порекло из околине Скадра, одакле су досељени у Дреницу 1810. године. Две куће овога рода имају надимак „Качамак“.

Народна традиција говори да су и родови: Метовић и Алуровић, пореклом Срби, који су напустили православље. прешли у ислам, а потом се поарбанасили.

Из датог прегледа произилази да је у Крајмировцу 1935. године обитовало арбанашких родова: 4, са 78 кућа, од тога су била 3 рода српског порекла, са 48 кућа, који су из хришћанства прешли у ислам, па се временом поарбанасили.

Према попису становништва из 1948. године, Крајмировдс је имало 789 становника, од тога 425 мушких и 364 женских, са 100 домаћинства.

Напокон, помињем, у Крајмировцу се обичава да по 4–5 кућа имају колективна гумна, без везе на родовско порекло, јер се обичај обавља по територијалном суседском принципу.

ИЗВОР: Према књизи Татомира Вукановића „Дреница“ – према истраживањима обављених од 1934. до 1937. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.