Poreklo prezimena, selo Radojeva Glava (Bijelo Polje)

6. jul 2019.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Radojeva Glava, opština Bijelo Polje – Crna Gora. Prema knjizi Milisava V. Lutovca „Bihor i Korita“, izdanje Beograd 1967. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Selo na padinama između Jablanovskog potoka i doline Davrenika ispod brda Crvenjače. Padine koje se spuštaju prema koritu Bistrice presecaju suve doline karsnog tipa. Na stranama bila izmeću dolina su lokalizovane kuće po grupama na srodničkoj osnovi.

Zemlje i šume.

Zemljište je povoljno za sva žita, a osobito za voće. Glavni krajevi i potesi u selu jesu: Brijeg, Okutnjice, Stupovi, Prlovi, Belove njive, Bunari. Veselice, Brdo, Paljevvne, Stanište, Petrovače i Dobrilje, koje se izdvaja kao zaselak. Šume i utrine oko sela su: Crvenjače i Drače.

Vode.

Doline oskudevaju u vodi, ali na strani koje su sastavljene od škriljaca ima izvora. Od ovih su najpoznatiji: Česma u selu, Stubeline i Dobra voda na utrini Drače.

Poreklo stanovništva.

Nisu sačuvani tragovi ranijih naselja. Današnje stanovššpvo su:

-Mahmutovići („Poserkovići“) (30 k.), koji ne znaju svoje poreklo. Zna se da cu rano primili islam. Bojadžići u Voljavcu, koji su doseljeni iz Tuzle, kažu da su istog porekla.

-Jelića (1 k., sl. Ćirilovdan), njihov ded selio najpre iz Morače u Ravnu Rijeku, zatim u Rasovo i najzad ovamo.

-Pejovići (1 k., sl. Đurđevdan), takođe su naseljeni kao čifčije na imanju Mahmutovića. Preci Jelića i Pejovića, koji su bili od dve sestre, živeli su u zadruzi, jer beg nije hteo dati zemlju inokosnoj porodici. Jelići imaju iseljene rođake u Crvsku i Kokošiću (sjenički kraj).

IZVOR: Prema knjizi Milisava V. Lutovca „Bihor i Korita“, izdanje Beograd 1967. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.