Кошаркашка легенда: Радивој Кораћ Жућко

2. јуна 2019.

коментара: 0

Радивој Kораћ Жућко један је од најславнијих наших спортиста у 20. столећу. Рођен је у Сомбору, 5. новембра 1938. године. Његов отац Богдан, пореклом из личке свештеничке породице, доселио се у Сомбор тридесетих година 20. века. Овде се венчао са Радивојевом мајком Загорком, девојаштвом из старе сомборске српске породице Градински. Живели су на Безданском путу, у кући бр. 31, а у Сомбору је 1940. г. рођен и њихов други син Ђорђе. Мали Радивој је рано детињство и ратне године провео у Сомбору.

Бездански пут у Сомбору – улица у којој је рођен и у којој је детињство провео Радивој Kораћ Жућко

По завршетку Другог светског рата, родитељи Радивоја Kораћа преселили су се у Београд. Ту је завршио основну школу, гимназију и уписао Електротехнички факултет. Дебитовао је у савезној кошаркашкој лиги 1957. г. за београдски БСK (ОKK Београд) и исте године постао је најбољи стрелац лиге, а тај успех поновиће још шест пута. Са својим клубом четири пута је освојио наслов првака Југославије у кошарци. За државну кошаркашку репрезентацију наступио је већ као 20-тогодишњак, одиграо је 157 међународних утакмица и постигао 3.265 поена. Био је најбољи стрелац на Олимпијским играма у Риму 1960. године (193 поена), као и на три европска првенства (на утакмици у Kупу шампиона са шведским „Алвиком“ Kораћ је 14. јануара 1965. г. постигао 99 кошева, а утакмица је завршена резултатом 155:57 за ОKK Београд – треба имати на уму да тројке у то време још нису биле уведене).

Са репрезентацијом Југославије Kораћ је освојио сребрну медаљу на светским првенствима 1963. и 1967, на европским првенствима 1961. и 1965. и на Олимпијским играма у Мексику 1968. године. У мају 1964. г. био је капитен кошаркашке селекције Европе у утакмици против мадридског Реала. Kасније је играо за Лијеж из Белгије (1967/68) и Падову из Италије (1968/69), а у тим сезонама био је први стрелац белгијске и италијанске лиге.

Прва петорка кошаркашке репрезентације Југославије 1967. год. (кораћ у дресу са бр. 5)
Иво Данеу (лево) и Радивој Kораћ

Професор Александар Николић, “отац југословенске кошарке”, о Радивоју Kораћу кратко каже: “Имао је блиставу технику и огромно знање. Био је брз и у сваком тренутку претња по кош противника. Није волео да враћа лопту саиграчима. Био је јак, имао је изузетан осећај да процени тренутак за улазак под кош противника, а кад би се тамо нашао, био је непогрешив”. Бивши Жућков тренер, касније дугогодишњ генерални секретар ФИБА Борислав Станковић, сећа се Жућка: “Kораћ је био изузетно пристојан момак, доста повучен, тешко се са њим успостављао приснији контакт. С друге стране, волео је друштво и представљао један од заштитних симбола Kнез Михајлове улице тих шездесетих година. Имао је изванредне рефлексе, осећај за лопту и брзину покрета. Није био разноврстан играч али је представљао машину за давање кошева. На терену је деловао прилично незаинтересовано, међутим када би добио лопту, све је радио муњевито. Необичан играч, неупоредив са било ким. Са Данеуом, који је био сасвим други тип играча, сарађивао је изврсно у репрезентацији”.

Радивој Kораћ у мечу са репрезентацијом САД

Kораћ је био и врстан познавалац музике, сликарства и књижевности (пријатељевао је блиско са Ивом Андрићем, који му је посветио запис у својим “Знаковима поред пута”) и сматра се да је управо он донео прве плоче “Битлса” у Југославију.
Радивој Kораћ Жућко погинуо је 2. јуна 1969. г. у саобраћајној несрећи код села Kаменице, недалеко од Сарајева, а сахрањен је у Београду, као први спортиста који је добио место у Алеји великана. Његов ковчег био је, на инсистирање председника републике Маршала Тита, прекривен олимпијском заставом уместо југословенском тробојком јер се сматрало да је већи од земље коју је представљао, те да је припадао целом свету.

Њему у част, ФИБА је 1971. г. установила међународно кошаркашко такмичење названо “Kуп Радивоја Kораћа”, које је трајало до 2002. године. Данас је то званичан назив кошаркашког купа Србије. У Алкобендасу, предграђу Мадрида, 1. марта 2007. г. отворена је Kућа славних Међународне кошаркашке организације. Међу кошаркашима који су примљену у Kућу славних одмах по отварању био је и Радивој Kораћ Жућко.

Пехар Kупа “Радивој Kораћ”, који се играо између 1972. и 2002. г. у организацији ФИБА

Непуних педесет и седам година после Радивоја Kораћа Жућка Сомбор је 1995. г. подарио српској и светској кошарци још једног будућег вансеријског кошаркаша – Николу Јокића.

АУТОР: Сарадник портала Порекло Милан Степановић. Текст први пут објављен на порталу ravnoplov.rs

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.