Poreklo prezimena, selo Crvljevine (Berane)

26. maj 2019.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Crvljevine, opština Berane – Crna Gora. Prema knjizi Milisava V. Lutovca „Bihor i Korita“, izdanje Beograd 1967. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Naselje na prostranoj terasi Lima. Kuće su poređane na dodirnoj liniji ravni koja je pod kukuruzom i livadama, i strana pod šumama i livadama. Plodna ravan se navodnjava iz Lapljačkog potoka.

Zemlje i šume.

Seoski potesi su: Jagnjila, Okutnnce, Oraća livada, Bašče, Selište, Stanište, Dolina. Šume su na stranama iznad ravni (Bjelovac, Žeženice, Lapnjar, Potoci). U šumama ima proplanaka, livada i njiva (Palj).

Starine u selu.

Crvljevine su staro naselje. Najvažniji ostatak iz prošlosti je Crkvina na Jagnjilu blizu obale Lima. Na tom mestu sa ravni diže se kupasto uzvišenje pod kojim se kriju temelji crkve. Oko tog humčića se vidi uraslo groblje po livadi. Osim ovoga, bilo je još jedno staro srpsko groblje u Sućeskoj kod kuće Vula Šćekića.

Postanak sela i poreklo stanovništva.

Najstarije stanovngšggvo Crvljevina za koje se zna bili su neki muslimani. I sada se vide ostaci njihove kuće. Bogati aga je pobegao od sramots, jer mu je ćerka uzela slugu pravoslavnog Bogavca. Kažu da su od tog kasnije poislamljenog sluge Islamošći u Bioči. Bilo tako ili ne, Islamošći se i danas roćakaju sa Bogavcima, poreklom iz Rovaca.

Pre današnjeg stanovništva živedi su ovde i:

-Đuraškovići, koji su se odavde iselili u Budimlju, jer cu im dosađivale čete iz Brda. Te Đuraškoviće u Budimlji i danas zovu „Crvljevine“ po selu iz kojeg su se doselili. Umesto Đuraškovnća su se naselili:

-Šćekići (20 k.), čiji su preci došli iz obližnjih sela. Jednoj grupi su rodonačelnici dva brata: Radovan i Petar, koji su živeli prvo u Brzavi, Podima i Crnom Vrhu. Iz Crnog Vrha, pošto su „pali na krv”, pošli su u Trešnjevo kod kneza Marijana koji ih je pomirio sa Koraćima. Zatim su se naselili u Crvljevinama, gde ih je od četa štitio Marijan, jer je za jednog bila udata njegova tetka. Od doseljenja broje pojaseve Radovan, Milosav, Radoš (bogoslov) i Risto, koji sada ima 85 godina. Od Radovanovog brata Petra su Šćekići u Rasporima i jedna kuća na Babinu.

Druta grana Crvljevinskih Šćekića je od Peja iz Zagrada (Pejovići, Dragićevići i Radovanovići).

IZVOR: Prema knjizi Milisava V. Lutovca „Bihor i Korita“, izdanje Beograd 1967. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.