Poreklo prezimena, selo Javorova (Berane)

12. maj 2019.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Javorova, opština Berane – Crna Gora. Prema knjizi Milisava V. Lutovca „Bihor i Korita“, izdanje Beograd 1967. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Naselje na krečnjačkoj zaravni izmeću duboke klisure i Poročkog brda. Površ je ižljebljena vrtačama po čijem su obidu kuće.

Tip sela.

Mali povijarac Ulica deli selo na Gornju i Donju Javorovu.

Vode.

Ni u jednom delu nema dovoljno vode za piće. Tri-četiri bunara presuše kad godina nije kišovita. Y tom slučaju idu za vodu u Godubovac. Sem korita na Golubovcu, pojila za stoku su 2 dermetare i jedna lokva.

Zemlje i šume.

Krajevi i potesi u ataru sela nose nazive ranijeg srpskog stanovništva: Polja, Vodice, Bačišga, Babino brdo, Brda. Utrins i šums su: Čavin krš, Vukićevac, Čardaci, Ravne utrins, Jasiča, Strane, Golubovac, a planine: Musina jama (Velike luke, Buča, Rikavac, Repušnice, Popov do, Salatuša, Studenac, Sukića divade).

Poreklo stanovništva.

Stanovnici su:

-Škrijelji (30 k.). koji su, kao što je rečeno, rod sa Javorovcima (treba da piše da su rod sa Škrijeljeima iz Dašča Rijeke i Murovca, op Milodan).

IZVOR: Prema knjizi Milisava V. Lutovca „Bihor i Korita“, izdanje Beograd 1967. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.