Порекло презимена, село Лештане (Гора)

10. марта 2019.

коментара: 0

Порекло становништва села Лештане, општина Гора – Призренски округ. Према књизи „Гора и Опоље“ Милисава Лутовца, издање 1955. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села и старине.

Лештане је старо село. Помиње се у хрисовуљи у међама Радеша. Село је на присојној заравни где се састају два планинска потока. Испод данашњег насеља је Селиште или Старо Село, y коме се налазе трагови ковачкик радњи.

Земље и шуме.

Око села су крајеви који носе ове називе: Чука, Гар, Белићеве Њиве, Вошљак, Селиште. Село нема своје планине, иако је само у планини. Око њега је свуда Љубовнишна планина. Откуда је то могло доћи, мишљења су различита. Једни тврде да су Лештани продали своју планину, а други да је нису ни имали, јер су се њихови преци бавили само занатом, па им она као таква није била ни потребна. Ово последње мишљење изнео је стогодишњак Бајрам Мурсела из Леештана.

Воде.

Осим реке, која служи за појање стоке и за друге домаће потребе, у селу има и извора, али су они пресушили зато што су довели воду са даљине од 800 м и развели је у сваку махалу (Камиска, Локачка и Анђуровска чесма) и извор Топлец.

Порекло становништва.

Лештане је груписано село подељено у четири родовске махале:

-Бардовци, 16 к;

-Кантуровци, 20 к;

-Анђуровци, 10 к, и:

-Одовци, 22 к. Сви ови родови су старинци. Прешли су на ислам пре шест појасева.

Осим ових, има и два рода досељена из околних села:

-Тојип, из Вучја, 2 к, и:

-Ејуп, из Млике, 2 куће.

ИЗВОР: Према књизи „Гора и Опоље“ Милисава Лутовца, издање 1955. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.