Poreklo prezimena, selo Donje Karačevo (Kosovska Kamenica)

23. februar 2019.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Donje Karačevo, opština Kosovska Kamenica – Kosovskopomoravski okrug. Prema knjizi dr Atanasija Uroševića „Novobrdska Kriva Reka“, izdanje Beograd 1950. godine. Priredio saradnik Porekla  Milodan.

Položaj sela.

Selo je na Karačevskoj Reci.

Vode.

Vodu za piće dobija iz izvora i bunara.

Zemlje i šume.

Topografski su nazivi za njive: Kodra, Tronja (Kućište), Likej (Jezero); za šumu: Proni Mal (Veliki Potok), Reka Čarit (Carska Reka).

Tip sela.

Glavni deo sela je zbijenog tipa. Mahala Surdul je jugoistočno od sela za 10 minuta hoda, a mukadžirske kuće su na jugu od sela za 15 minuta hoda. I u ovim odvojenim mahalama kuće su grupisane. Glavni se deo sela deli na četiri mahale: Fan(d)ić, Fazlijović, Keka i Ljumnjan. Nazivi su im po rodovima u njima.

Poreklo stanovništva i starine u selu.

Arbanasi su pri doseljivanju zatekli selo u kome su živeli Srbi koji su se posle toga raselili. Selo je tad bilo na sadašnjem mestu. Na mestu Tronja (Kućište) kažu da se poznaju tragovi nekog ranijeg naselja, ali se o njemu ne zna ništa. Od prvog doseljenja Arbanasa selo je raslo priraštajem i doseljavanjem. Godine 1878. godine su se u selu nastanili i muhadžiri.

Rodovi:

-Fandić (6 k.), su od fisa Tsača. Doseljeni su iz oblasti Fande u Severnoj Albaniji. Po doseljenju su nešto mlađi od Velijovita u Gornjem Karačevu.

-Fazlijovit (13 k.), su od fisa Tsača; doseljeni za Fandićima iz istog kraja.

-Ljumnjan (9 k.), su od fisa Tsača; doseljeni za Fazlijovićima iz Ljume. Dalja starina kao kod Fazlijovića i Fandića.

-Keka (9 k.), su od fisa Tsača; doseljeni iz Topojane u Ljumi posle Ljumnjana.

-Curdul (5 k.), su od fisa Krasnića; doseljeni sa Surdulnma iz Desivojca.

-Dobrejanc (2 k.), od fisa Krasnića: doseljeni 1878. godine kao muhadžiri iz Dobrejanca (Poljanica).

IZVOR: Prema knjizi dr Atanasija Uroševića „Novobrdska Kriva Reka“, izdanje Beograd 1950. godine. Priredio saradnik Porekla  Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.