Poreklo prezimena, selo Đorđevac (Bujanovac)

23. februar 2019.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Đorđevac, opština Bujanovac  – Pčinjski okrug. Prema knjizi dr Atanasija Uroševića „Novobrdska Kriva Reka“, izdanje Beograd 1950. godine. Priredio saradnik Porekla  Milodan.

Položaj sela.

Selo je na kosi ispod brda Sv. Ilije.

Vode.

Vodu za piće dobija iz izvora.

Zemlje i šume.

Topografski su nazivi za njive: Ornica, Arat–e–Braimit (Braimove Njive), Arat-e- Gata (duge Njive), Češma Ajdinit (Ajdinova Česma); za šumu: Sveti Ilija, Reka.

Tip sela.

Selo je razbijenog tipa. Deli se u tri mahale, čiji su nazivi po rodovima koji u njima žive. Kuće u mahalama nisu grupisane. Udaljenja između pojedinih grupa kuća su oko 5—10 minuta hoda.

Poreklo stanovništva i starine u selu.

Arbanasi kažu da ne znaju da li su im preci zatekli selo pri doseljavanju. Po predanju zabeleženom u Poljanici Đorćevac je pre dolaska Arbanasa bio naseljen Srbima. Na brdu Sv. Ilije stoje ruševine nekog manastira ili crkve. Od doseljenja Arbanasa u ovo selo ima oko 140 godina. Arbanaško stanovništvo je u njemu raslo priraštajem. Do 1878. godine selo je većim delom bilo u slivu Đorđevačke Reke (Vranjsko Polje). Po razgraničenju između Srbije i Turske taj je deo pripao Srbiji, te su se sve arbanaške kuće toga dela sela preselile u zapadni deo sela da bi bile u Turskoj.

Rodovi:

-Baljovit (5 k.);

-Ajdinovit (4 k.) i:

-Krejzalit (15 k.), su od fisa Tsača; doseljeni pre 140 godina iz Severne Albanije. U granicama ove oblasti su do 1878. godine živeli samo Baljoviti i dve kuće Ajdinovita. Ostali su se preselili iz istočnog dela sela, koji je tada pripao Srbiji.

Godine 1925. ce y Tursku (Ada Pazar) iselilo 7 kuća, pa se posle 3 meseca opet vratile jer im se nije sviđala dodeljena zemlja, a počele ih napadati i razne bolesti.

IZVOR: Prema knjizi dr Atanasija Uroševića „Novobrdska Kriva Reka“, izdanje Beograd 1950. godine. Priredio saradnik Porekla  Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.