Poreklo prezimena, selo Građenik (Kosovska Kamenica)

23. decembar 2018.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Građenik, opština Kosovska Kamenica – Kosovskopomoravski okrug. Prema knjizi dr Atanasija Uroševića „Novobrdska Kriva Reka“, izdanje Beograd 1950. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Selo je na zapadnom podnožju kose Kaluđerice.

Vode.

Vodu za piće dobija iz česama. Mahala Štrbića i Muadžerska Mahala imaju i bunare.

Zemlje i šume.

Topografski su nazivi za njive: Kaluđerica, Selište, Goli Rid; za šumu: Krajnji Rid, Kaškalo, Bare.

Tip sela.

Selo je razbijenog tipa. Deli se u tri mahale: Štrbića Mahalu, Građenik i Kaluđericu. Štrbića Mahala i Građeiik su srpske mahale, a u Kaluđerici sada žive Arbanasi muhadžiri. Ulaljenja između mahala su oko 1 km. Kuće su grupisane samo u srpskim iahalama.

Postanak i starine u selu.

Selo je ranije bilo na Selištu, gde se još poznaju tragovi naselja. Ima dve porušene crkve, jednu ia Selišgu i jednu u Kaluđerici. U Kaluđerici su po pričanju živeli kaluđeri.

Poreklo stanovništva.

Dolaskom Arbanasa u selo u prvoj polovini 18 veka staro srpsko stanovništvo se raselilo. Oko sredine 18 veka u selo se ponovo nastanjuje srpsko stanovništvo, a Arbanasi se raseljavaju. Selo je docnije raslo priraštajem i doseljavanjem. U njemu su se 1878. god. nastanili i Arbanasi muhadžiri.

Rodovi:

-Belanovci ili Stankovići (4 k., sv. Nikola). Starinom su iz Mesovića (Marevce), odakle su se pre 200 godina iselili u Maćedonce (Jablanica) od Arbanasa. Nešto docnije su se vratili i nastanili u Građeniku. Tada su u Selištu živeli Arbanasi, koji su se potom raselili. Staro prezime im je Jurišovci.

-Kmetovići (1 k., sv. Arhanđeo): doseljeni iz Dukata (Jablanica) pre 200 godina, izbegli od Arbanasa. Prvo su za kratko vreme bili nastanjeni u Novom Brdu. U Graćenik su došli posle Belaiovaca.

-Bugarci (5 k., sv. Nikola). Starinom su od Tulara (Jablanica), odakle su se iselili od Arbanasa pre 170 godina. Prezime im je kažu došlo otuda što su još u Tularu imali peku „Bugarku“ za ženu.

-Markovići (2 k., sv. Nikola). Starinom su iz Mesovića (Marevce), odakle su se ispred Arbanasa iselili u Mešinu. U Građennk su doseljeni pre 120 godina.

-Štrbići (6 k., sv. Nikola); doseljeni pre 100 godina na kupljeno imanje iz Bučinovca (Krenenata), gde su bili čifčije.

Arbanaški muhadžirski rodovi doseljeni 1878. godine:

-Sijarina (4 k.), od fisa Hota; doseljeni iz Sijarine (Jablanica).

-Starobanj (1 k.), od fisa Beriša, iz Stare Banje (Jablanica).

-Borovc ili Boronc – nejasno (2 k.), od fisa Beriša, iz Borovca (Jablanica).

-Bpapca (3 k.), od fisa Krasnića, iz Vrapca (Jablanica).

-Lipovica (2 k.), od fisa Hota, iz Lipovice (Jablanica).

IZVOR: Prema knjizi dr Atanasija Uroševića „Novobrdska Kriva Reka“, izdanje Beograd 1950. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.