Порекло становништва, село Равниште (Брус)

28. октобра 2018.

коментара: 4

Порекло становништва села Равниште, општина Брус  – Расински округ. Према књизи Радослава Љ. Павловића „Копаоник“ написаној према прикупљеним подацима од 1934. до 1953. године – издање 2012. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Равниште је под Запланином, на западу од Ђерекара, високо на странама уских а дубоких долина Дубоке реке и Запланинске реке. Земљиште што га захвата село је између: Бсћировца (1778м), Црквишта, Вогетиша (1558м), Гомиле, Бозонске бачије, Ђерекарска чука, Ђерекарска река (Ђерекаруша), Лукашка река, Папрадња.

Потоци су: Јеловарник и поток.

Делови атара села називају се: Бачиште, Митроњица. Присоје Зовинац, Локва.

Порекло становништва.

Родови.

-Вучићи, Спасићи (одселили се у Домишевину).

ИЗВОР: Према књизи Радослава Љ. Павловића „Копаоник“, издање 2012. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (4)

Одговорите

4 коментара

 1. челић

  Ово је само делимичан опис села Равништа.Из дотада необјављеног рукописа Р.Павловића “Копаоничка насеља”, неко је исцепао пар листова. Недостају листови који говоре о пореклу родова пет села некадашње општине Блажево: Равниште,Витоше,Градац,Домишевина и Радуње.Насеље обухвата девет заселака;Челиће,Недељковиће,Клециће,Ракиће,Шуловиће,Ђошиће,Папрадњу,Матиће и Луковиће.У селу живе и живели су следећи родови: Шуловићи,Ђошићи,Челићи,Пајовићи,Недељковићи,Матићи,Луковићи,Вучићи,Спасићи,
  Станисављевићи,Ракићи. Поједини од наведених родова су у потпуности или делимично исељени после 1878.г. и између два светска рата. У селу се славе Св.Јован, Св.Аранђео , Св.Петка, Спасовдан. Иначе село припада старим насељима са античким и средњовековним траговима насељености повезаним са рударством у Запланини.У атару села се налази највиши археолошки локалитет (1800 м ) на Балкану “Небеске столице” и црквиште Св.Јована. У оквиру атара села Равниште налази се и врелско извориште Топлице ( Дубока ), водопад Јеловарник и две крашке јаме дубине 49 и 51 метар. Село се простире у висинској зони 870-1115 м, а површина атара износи 958 хектара. Равниште је 1884.г. имало 13 пореских глава.

  • Милодан

   Челић!

   Све што је у књизи о овом селу написано – овде је дословно пренето. Не поричем Ваше наводе о неддостатку листова за поменута насеља, осим села Домишевина, које је овде постављено.

   Поздрав!
   Милодан

   • челић

    Вучићи и Спасићи су се одселили у суседно Кнежево,а не у Домишевину. Што се саме Домишевине тиче, делови везани за историјат и порекло становништва,који су приказани у књизи Р.Павловића односе се на Кнежево.

    Поздрав!
    Челић

    • Милодан

     Челић!

     Прекопирно из текста села Равниште:

     Родови. – Вучићи, Спасићи (одселили се у Домише-
     вину) /…/.

     Поздрав!
     Милодан