Порекло становништва, село Стари Трг (Косовска Митровица)

9. октобра 2018.

коментара: 0

Порекло становништва села Стари Трг,  општина Косовска Митровица  – Косовскомитровачки округ. Према књизи Радослава Љ. Павловића „Копаоник“ написаној према прикупљеним подацима од 1934. до 1953. године – издање 2012. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Стари трг је на левој страни Трепчанске – Старотршке реке. Над селом је рударска насеобина Рудник Трепча, а ниже је рударска насеобина Први Тунел. У међама насеља су: Ораовачки крш, Синанова чука, Девојчин крш, Претенов крш, Ћорави поток, Ајдучки поток, Али Шаљина ливада, Котурово брдо.

Воде.

Потоци су: Пасји поток, Лазин поток, Слепи поток, а извори су: Лазин извор, Чесма, Извор код бачијских њива, Извор у Потоку и Извор у Башчи. Пије се вода са једног бунара. У рударским насеобинама за пиће и осталу употребу становници се служе водом рудничког водовода.

Земље и шуме.

У сеоском насељу њиве и ливаде су око кућа, на странама Мајдана. Ливаде су на месту Влашке ливаде.

Тип  и име села.

Село састављају две махале. Гробље је у Јашатовића махали. Име села везује се за средњовековни град и издашан рудник Трепчу, са насеобином Саса и Дубровчана, с католичком црквом, помиње се 1303. године.

Године 1921. село Стари Трг има 21 домаћинство са 134 члана; 1948. село има 29 домаћинстава са 197 чланова.

Старине у селу.

Стари Трг обилује траговима старих и нових рударских радова. У насеобини Руднику Трепчи је Богородичина црква у развалинама. На зидовима храма има трагова живописа.

Порекло становништва.

У селу су становници сами Арбанаси, из Фанда.

ИЗВОР: Према књизи Радослава Љ. Павловића „Копаоник“, издање 2012. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.