Poreklo prezimena, selo Katići (Ivanjica)

26. jul 2018.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Katići*, opština Ivanjica – Moravički okrug. Prema knjizi Ljubomira M. Markovića i Svetislava LJ.. Markovića „Stanovništvo moravičkog Starog Vlaha“, izdanje 2002. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položak sela.

Centar za Brezovu, Šarenik, Ravnu Goru i Čepovo oduvek su bili Katići, koji se nalaze na području Brezove ispod Kukutnice, na nadmorskoj visini od preko 1000 m.

Škola i ostale institucije.

Danas je to turistički uređeno naselje, sa motelom, asfaltnim putem i autobuskom linijom Ivanjica – Močioci, poštom, potpunom osnovnom školom, pogonom “Javora” iz Ivanjice, ambulantom i više kafana i prodavnica. Katići su dobili školu 1893. godine, a do tada su deca ova četiri sela išla y Milandžu. Ovo naselje je od 1958. godine dobilo potpunu osnovnu školu. Nešto kasnije šestorazredna škola y Močiocima je pripojena školi y Katićima i radi kao jedinstvena u ova dva sela. Gazom (kolima) prevoze se prosvetni radnici svakog dana do Močioca i natrag radi izvođenja nastave u izdvojenom odeljenju.

Katići su od 1955. do 1959. godine bili opštinski centar koji je obuhvatao sela: Brezovu, Ravnu Goru, Šarenik, Čepovo, Preseku, Močioce i Klekovu.

Ovo mesto je podesno i za razvoj seoskog turizma, jer su stvoreni uslovi u domaćinstvima za prijem gostiju preko cele godine. Katići su i zaseok sela Brezove, gde pored raznih ustanova ima i desetak kuća.

Poreklo stanovništva.

-Stojkovići, 12 K. (Nikoljdan), vode poreklo od Raškovića, beratlijskih kneževa iz Štitkova. To se vidi i na spomeniku jednom od Stojkovića, na Katićima, gde se govori i o poreklu njegove familije. Danas ih ima odseljenih u: Mršincima, Beogradu (5), Čačku (2).

-Krsmanovići, 6 K. (Nikoljdan), ne znaju tačno za svoje poreklo. Jedan se privenčao u Bjelušu, a ima ih odseljenih u Čačku i Beogradu.

-Stambolići – Bošnjaci, 3 k. (Stevanjdan), vode poreklo od Bošnjakovića iz sela Pravoševa. Predak (njihov) se prvo doselio na Presedlinu izmeću Čemernice i Mučnja pa se jedan od njih doselio y Katiće. Njegovi potomci su: Vučić, Jović, Bogić i Drago. Najverovatnije je da se njihov pradeda Petar Bošnjak privenčao za udovicu Vasiliju Stambolić i uzeo njeno prezime, nastanivši se u Brezovi nisko između Mučnja i Češlja, gde danas žive Stambolići i Đokići. Njegov potomak je Petar Stambolić. Ima ih odseljenih u Čačku (2) i u Beogradu. Stambolića ima u Negbini.

Na Katiće su skorije doseljeni i žive:

-Bojanovići, 1 k., iz Bojana (Brezove),

-Draškovići, 1 k., iz Močioca i

Avramovići, 1 k., iz Bjelikovca.

Ovde su dugo službovali prosvetni radnici:

-Vojo Marinović, iz Graba,

-Đole Jokanović, iz Kovilja,

-Dragan Timotijević iz Bele Crkve (Banat), poreklom iz Brusa, i dr.

*Ovo sela je prikazano i kao zaselak sela Brezova.

IZVOR: Prema knjizi Ljubomira M. Markovića i Svetislava LJ.. Markovića „Stanovništvo moravičkog Starog Vlaha“, izdanje 2002. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.