Митохондријска ДНК (mtDNA)

ПИШЕ: Александар Маринковић

Митохондријски геном је ДНК у митохондријама (м-ДНК) чија је укупна количина далеко мања од количине једарне ДНК, али није занемарљива зато што садржи гене важне за функционисање ћелије. Данас је познато више наследних митохондријских болести чији узрок је мутација на м-ДНК.

МтДНК стичу од мајке сва њена деца, и мушка и женска, али се наравно преноси искључиво преко жена. То значи да су мушкарци само носиоци, али не и преносиоци мтДНК порекла. Мутације на овим генима се дешавају једном у 10 до 50 генерација

Занимљиво је да је митохондријска ДНК постојанија у односу на y-DNA и много лакше се утврђује у старим костима (тзв. Древна ДНК).

Према до сада прикупљеним резултатима, више је него очигледно да највише мушких и женских припадника има хаплогрупа Н, а следе Ј и разни огранци групе U.

Значај припадности некој од мтДНК хаплогрупа огледа се и у медицини. Наиме, већ је утврђено да су одређене болести учесталије односно да су њени носиоци више отпорни на неке болести и др. медицинска стања.

Ево и примера за европске хаплогрупе:

* Паркинсонова болест – учесталија код Н, а мање присутна код Ј и К.
* Астеноспермија (смањена покретљивост сперматозоида) – мањи ризик код Н, а највећи код Т.
* Дуговечност – израженија код I, J и T.
* Наследна атрофија очног живца (Leber hereditary optic neuropathy) – присутнија код Ј и Т хаплогрупе, а нарочито код Ј2 огранка.
* Припадник хаплогрупе Т има веће шансе да оболи од коронарних болести и дијабетеса.
* Хаплогрупа N има повећани ризик од рака дојки, а угроженије су и жене које припадају њеним ”низводним” хаплогрупама: H, T, U, V, W, X.
* Припадник хаплогрупе U имају повећани ризик од рака простате и рака бубрега.
* Хаплогрупе U и К су повезане са већим ризиком од можданог удара.
* Хаплогрупа Х је погодна за развој дијабетеса тип-2, итд.

ИЗВОР: Википедија, www.eupedia.com

ДОДАТАКmtDNA табела, тестирани појединци са територије бивше Југославије

Претходни чланак:

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.